Hopp til innhold

Her er restene av 17. mai-feiringen

Bergen kommune vurderer å innføre et forbud mot ballonger fylt med helium. Store mengder av dem ble ikke solgt på nasjonaldagen. Selgerne valgte istedet å slippe dem rett til værs.

Rydder gassballonger fra sjøkanten

RYDDET FRA SJØ OG STRENDER: En stor mengde med heliumballonger forsvant til værs på 17. mai i Bergen og omland. Her noen av dem samlet inn.

Julie Andersland er byråd for klima, kultur og næring i Bergen. Hun mener det som skjedde på nasjonaldagen er helt uakseptabelt:

– Ifølge FNs-miljøprogram havner rundt åtte millioner tonn plast i verdenshavene hvert år. Det er en alvorlig trussel mot livet i havet. Vi har derfor alle et ansvar for ikke å forsøple naturen.

Julie Andersland

VURDERER FORBUD MOT BALLONGER MED HELIUM: Julie Andersland er kommunalråd for klima, kultur og næring i Bergen.

Foto: Siri Løken / NRK

Arbeider med ny strategi

Andersland har fått flere rapporter om usolgte ballonger som ble sluppet rett til værs. Hun mener dette er forsøpling i aller høyeste grad.

– Det vi arbeider med nå er å se på en strategi mot marin forsøpling. Her inngår dette med plast som en svært viktig del. I forbindelse med det har vi bedt om å få en vurdering av om vi bør innføre et forbud mot slike ballonger fylt med helium.

Heliumsballonger i luften

BALLONGER: Ballongselgere i Bergen sentrum lot heliumfylte plastballonger stige til værs ved endt arbeidsdag.

Foto: Jon Bolstad / NRK

Full støtte i renovasjonsbransjen

Det er ikke bare politikerne i Bergen som reagerer på forsøplingen med helimballonger.

– Jeg reagerer sterkt på det som skjer, sier kommunikasjonssjef Mette Nygård Havre i renovasjonsselskapet BIR.

– Jeg vet selv at mange faktisk lot være å kjøpe ballonger på 17. mai i år. Det er fantastisk at mange bergensere på denne måten viser seg som bevisste forbrukere. Samtidig er det trist at de som ikke fikk solgt ballongene ikke tok ansvar for hva de skulle gjøre med dem, men i stedet slapp dem opp i luften.

– Må kobles til natur og dyreliv

Mette Nygård Havre er sjokkert over at selgerne av ballonger velger å løse problemet på denne måten. Hun har selv barn hjemme som er flinke til å koble dette til natur og dyreliv.

– Det er viktig med både de små og store valgene som du gjør hver eneste dag. Det er blitt stor bevissthet rundt bruken av plast og forsøpling av naturen etter hvalen med magen full av plast som måtte avlives.

– Derfor er det bra at politikerne nå ser på muligheten for et eventuelt forbud mot slike ballonger, sier Mette Nygård Havre i BIR.

Kommunikasjonssjef i BIR Mette Nygård Havre

STØTTER KRAVET OM FORBUD: Mette Nygård Havre er kommunikasjonsdirektør i renovasjonsselskapet BIR.

Foto: Sølve Rydland / NRK