Hopp til innhold

Vil bruke millioner på klimatiltak

Fredrikstad Venstre vil bruke 20 millioner kroner på klimatiltak i kommunen.

Vedovn
Foto: Erlend Aas, Aas, Erlend / Scanpix

Pengene vil partiet ta fra kommunens overskudd fra 2006. Og andre partier er ikke fremmed for tanken.

Slik begrunner partiet planen i sin uttalelse fra årsmøtet:

Venstre mener kommunen må arbeide målbevisst for å redusere klimautslippene. Den store utfordringen er utslipp fra bil og bolig, og mye kan faktisk gjøres lokalt når forholdene legges til rette for det, bl.a. med målrettede finansieringsordninger.

Tre typer tiltak

Klimafondet skal i første omgang få et tredelt oppdrag. Kommunen gi et tilskudd, for eksempel 5.000 kroner, til de som vil bytte ut gamle ovner mot noe nytt og mer miljøvennlig og effektivt.

Ulf Trenum
Foto: Rune Fredriksen / NRK

Venstre ønsker også en kommunal bank, som skal gi lån til privatpersoner som må ty til større investeringer i energi- og klimatiltak. Og penger skal også brukes til å styrke kollektivtrafikken. Men det er bare første runde. På sikt blir Fredrikstad Venstre mer ambisiøse, sier Ulf Trenum.

Vil skifte ut alle vedovner i Fredrikstad

- Blir dette vellykket så kan vi tenke oss tanken å skifte ut de 30.000 ovnene som fins i Fredrikstad. Det vil jo koste 150 millioner, så det kan vi ikke gjøre over natta.

 

Ulf Trenum
Foto: Arkivfoto / NRK

 

Trenum ser heller for seg at dette skjer over en tiårsperiode, men det også vil koste ca. 15 millioner kroner hvert år. Men blir det gjort så vil alle tjene på dette i form av redusert vedforbruk fra dag én, mener Trenum.

 

Rådhuset i Fredrikstad
Foto: Rainer Prang / NRK

 

- Vi føler at kommunen må bidra med det som er nødvendig for å få dette gjennomført. Alle tjener jo på dette i lengden, både økonomisk og miljømessig, sier Venstre-politikeren.

Venstre tar opp forslaget i kommunestyremøtet i slutten av mars, og jobber nå med å skaffe seg støtte fra andre partier. Både Høyre og SV syns i utgangspunktet at forslaget er interessant.

Først kvitte oss med gjelda

- Regnskapsavslutningen er ikke ferdig enda, så det er tidlig å fordele midlene allerede nå, sier Høyres gruppeleder Peter Kuran.

Høyre vil først prioritere nedbetalingen av kommunens gjeld, slik at kommunen kommer seg ut av svartelista og kan styre økonomien helt selv igjen.

- Men når vi blir herrer i eget hus igjen, så vil dette være et interessant forslag, sier Kuran.

 - Tanken er god

Gruppeleder i SV, Arild Skau, synes ideene er gode men synes det er mye å bruke snaut 20 prosent av overskuddet på dette.

- Vi må drøfte dette i forhold til andre saker det også er foreslått å bruke overskuddet til. Som det å sette av penger til nytt sykehjem, sier Skau.

- Tanken er god, og vi tar ikke utganspunkt stilling til beløpet, men jeg syns det virker mye i forhold til overskuddet.