Hopp til innhold

Utleie av Deichman kan bli dyrt for Oslo

Å leie ut inntil 40 prosent av det nye hovedbiblioteket kan bli et pengesluk og ikke en inntektskilde.

Nye Deichmanske hovedbibliotek april 2017

MØRKE SKYER FOR BYRÅDETS DEICHMAN-PLAN: Det nye hovedbiblioteket skyter i været mellom operaen og Oslo S. Det kan også kostnadene å gjøre hvis utleie gjør at kommunen går glipp av momskompensasjon.

Foto: Olav Juven / NRK

– Utleie-ideen må legges død og begravet en gang for alle. Det har jeg sagt siden dag én, sier bystyrerepresentant Hallstein Bjercke (V).

– Nå må vi heller bruke tiden fram til åpning til å bygge et fantastisk bibliotek med et fantastisk innhold.

Momssmell

Det viser seg nemlig at utleie av bibliotekareal til eksterne aktører kan gi Oslo kommune en kraftig momssmell.

For kommunale bygg er hovedregelen at merverdiavgift (moms) på byggekostnadene blir kompensert av staten. Men hvis inntil førti prosent av biblioteket blir leid ut, slik bystyret har åpnet for, risikerer kommunen å miste deler av kompensasjonen.

Det går fram av et notat til bystyrets kultur- og utdanningskomité fra byrådet basert på vurderinger fra Deloitte og BA-HR.

Nye Deichmanske hovedbiblioteket

SETT FRA OPERATAKET: Nye Deichmanske hovedbibliotek har nådd sin fulle høyde og skal stå ferdig i desember 2019. Til venstre ser vi plassen som blir oppkalt etter Anne-Cath. Vestly

Foto: Olav Juven / NRK

Skulle en statlig etat legge beslag på hele utleiearealet, for eksempel Bibliotekhøgskolen, vil kommunen miste 231 millioner kroner, ifølge notatet.

Hvordan momsreglene slår ut ved utleie til kommersielle aktører, for eksempel kafeer, er uklart. Her er også ekspertene uenige om hvordan reglene skal tolkes.

Selv en konsert i bibliotekets egen regi kan gi momstrøbbel hvis det skjer i konkurranse med private aktører.

– Perler for svin

Hallstein Bjercke foran Nye Deichman

KRITISK FRA DAG ÉN: Det blir mer og mer tydelig at utleie-ideen må skrinlegges, mener Hallstein Bjercke (V).

– Når vi nå ser hvor mye trøbbel de har med å få til denne utleien og risikerer å måtte betale tilbake store summer i momskompensasjon fra staten, er det på tide å si nok er nok, sier Hallstein Bjercke.

De 17 millioner kronene som kommunen regner med å få i leieinntekter, er også vesentlig mindre enn først antatt.

Hadde utleie vært en god idé hvis du ikke hadde støtt på disse problemene og fått gode inntekter?

– Nei. Vi bygger ikke en ny storstue for kunnskap og kultur for å bruke det til kjøpesenter eller noe annet. Vi bygger det for å bruke det til bibliotek. Noe annet er å kaste perler for svin, sier den tidligere kulturbyråden.

Ikke gå i baret

byråd for næring og eierskap, Geir Lippestad (Ap)

SLÅR TILBAKE: Hallstein Bjercke (V) forventet selv utleieinntekter fra arrangementer, butikk kafé med mer da han var byråd i 2013 – men gjorde ingen utredninger om moms, sier Geir Lippestad (Ap).

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Å leie ut deler av biblioteket for å redusere kostnadene var noe av det første det rødgrønne byrådet foreslo da de kom til makten. Byråd for næring og eierskap, Geir Lippestad (Ap) holder fast ved utleieplanene.

Han tolker momsreglene som om det er mulig å leie ut både til kommersielle aktører såfremt det gjøres riktig, og til kommunale virksomheter som ikke konkurrerer med private.

– Det som er viktig, er at vi ikke går i baret og trår feil slik som enkelte kommuner har gjort når de har bygd kulturhus.

– Vi må være sikre på hvem vi kan leie ut til og hvilke prosesser vi skal føre for å få riktige leietagere, gode inntekter og følge mva-reglene til punkt og prikke, sier Lippestad.