Hopp til innhold

Nattklubb tatt for diskriminering igjen

Utestedet «Baroque» på Oslos vestkant er fratatt skjenkebevillingen for andre gang i løpet i 2015 på grunn av gjentatt etnisk diskriminering.

Baroque

Avslørt i kontroll: To grupper forsøkte å komme inn på utestedet «Baroque» i Oslo. Gruppen som ikke var etnisk norske ble nektet adgang.

Foto: Robert Ellefsrød / NRK

Utestedet mister skjenkebevillingen etter at de i oktober nektet en gruppe ikke-etniske nordmenn adgang til utestedet.

Det er et halvt år siden samme utested ble straffet for samme brudd.

Den gang mistet utestedet Baroque skjenkebevillingen i én uke.

Både i 2013 og i 2014 ble det utført kontroller der resultatet var det samme.

Denne gangen mister nattklubben skjenkebevillingen i to uker på grunn av gjentatte brudd på diskrimineringsloven.

– Ser alvorlig på diskriminering

Geir Lippestad

Byråd for næring og eierskap, Geir Lippestad.

Foto: Øzgur Tufan / NRK

Under Næringsetatens kontroll i oktober ble to grupper i samme aldersgruppe og lik klesstil sendt til utestedet. Gruppen med etniske nordmenn kom inn, mens den andre gruppen med ikke-etniske nordmenn ble stoppet i døra.

– For Oslo kommune er det å jobbe mot diskriminering en viktig oppgave. Derfor ser vi alvorlig på at et utested nå for andre gang i år får straffereaksjoner på grunn av diskriminering, sier byråd for næring og eierskap, Geir Lippestad (Ap).

– Politiet kaller gjester for apekatter
Europeisk kommisjon bekymret for rasisme i Norge

Overrasket

nestleder i Likestilling og diskrimineringsombudet, Elisabeth Lier Haugseth.

Nestleder i Likestilling og diskrimineringsombudet, Elisabeth Lier Haugseth.

Foto: Likestillings- og diskrimineringsombudet

Likestillings- og diskrimineringsombudet mottar ofte klager på utesteder, men er likevel overrasket over at samme utested nå er tatt på nytt.

– Jeg synes det er ganske forstemmende og ikke minst overraskende med tanke på at det ikke er mer enn et halvt år siden Næringsetaten inndro skjenkebevillingen fra samme utested. Da skulle man tro at de har lært at det er uakseptabelt og ulovlig å diskriminere folk.

Det sier nestleder hos Likestillings- og diskrimineringsombudet, Elisabeth Lier Haugseth.

Får ikke servere alkohol på nyttårsaften

Daglig leder i Event Norway AS, som driver utestedet «Baroque», Andreas Mortensen, ville ikke stille til intervju. Han skriver dette i en e-post til NRK:

«Vi er sterkt uenige med Næringsetatens vurdering i denne saken, samt måten som denne typen kontroller blir utført på. Vi understreker at vi ikke diskriminerer på Baroque. Utover dette har vi ingen ytterligere kommentar.»

Skjenkebevillingen til utestedet vil bli inndratt fra 27. desember i år til 10. januar neste år. I tillegg til «Baroque» vurderer kommunen også sanksjoner mot et annet utested i Oslo sentrum. I denne saken er det fortsatt ikke fattet noe vedtak.