Tiltalt mener kraniebrudd skyldes uhell

OSLO TINGRETT (NRK): En 31 år gammel mann som er tiltalt for grov vold mot sin egen fire uker gamle datter, erkjenner ikke straffskyld.

Aktor Irlin Irgens til høyre

Påtalemyndigheten, med aktor Irlin Irgens til høyre, forteller i retten at saken har blitt grundig etterforsket og at det er gjennomført mange avhør. Bistandsadvokat Britt Kjelleberg til venstre.

Foto: Andreas de Brito Jonassen / NRK

Saken mot mannen og barnets mor startet i dag i Oslo tingrett. Hverken faren eller den 24 år gamle moren erkjenner straffskyld for å ha unnlatt å gi datteren øyeblikkelig helsehjelp.

Hilde Marie Ims

Forsvarer for moren er advokat Hilde Marie Ims.

Foto: Andreas de Brito Jonassen / NRK

Mannen er tiltalt for grov vold og for å ha unnlatt å bringe datteren til medisinsk hjelp etter volden. Moren er ikke tiltalt for vold, men for å ha unnlatt å skaffe datteren medisinsk hjelp.

Ingen av de to erkjenner straffskyld.

Mannen skal ifølge tiltalen ha ristet og/eller slått sin datter flere ganger i hodet morgenen 5. januar i år på Sagene i Oslo. Jenta var da fire uker og to dager gammel. Volden påførte henne livstruende skader, blant annet kragebensbrudd, kraniebrudd og omfattende hjerneskader.

– Skyldes et uhell

Faren forklarer via tolk i tingretten at datterens skader skyldes at han traff barnet i hodet med albuen ved et uhell mens de to lå og sov sammen. Moren hadde forlatt leiligheten for å gjøre et ærend og overlatt spedbarnet til faren.

Forsvarer Thomas Randby

Advokat Thomas Randby er den tiltalte mannens forsvarer.

Foto: Andreas de Brito Jonassen / NRK

31-åringen sier han våknet av at han traff barnet så hardt at han selv fikk vondt.

– Hadde jeg visst da at hun hadde fått hodeskader, hadde jeg tatt henne til lege med en gang, sier faren.

Foreldrene oppfattet ifølge faren at barnet ikke hadde det bra, men de vurderte ikke å oppsøke legevakten før neste kveld.

Moren gir tingretten en annen versjon av hendelsesforløpet. Etter at hun kom tilbake fra ærendet sitt, la hun merke til at datteren hadde hevelser rundt venstre øyne og ble forklart hva som hadde skjedd av faren. Moren benytter seg også av tolk i rettsalen.

Hun skal ha ønsket å ta barnet til legevakten, men sier at faren nektet henne det fordi han mente skadene ikke var så store.

Da de kom til legevakten, ble foreldrene sendt til Ullevål sykehus der det ble påvist omfattende skader på barnet. Sykehuset varslet barnevernet da foreldrenes historie ikke stemte overens med skadeomfanget. Barnevernet meldte fra til politiet, som pågrep foreldrene kort tid etter.

Kjempet for livet

Oslo legevakt

Foreldrene ventet over et døgn før de tok det alvorlig skadde barnet til legevakten i Oslo.

Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix

Den lille jenta svevde mellom liv og død i flere dager før det ble klart at hun kom til å overleve. Skadene har gitt henne cerebral parese og gjort henne blind. Statsadvokat og aktor Irlin Irgens forteller i tingretten at jentebarnet har vist nesten ingen tegn til normal utvikling etter volden.

– Barnet kommer sannsynligvis til å være totalt pleietrengende hele livet, ifølge aktor Irgens.

Før volden mot barnet har hverken barnevernet eller den lokale helsestasjonen mottatt noen bekymringsmeldinger, ifølge bydelsadministrasjonen.

– Det er et skadeomfang som gjør at jenta aldri vil få et normalt liv, sier bistandsadvokat Britt Kjelleberg, som representerer barnet.

Hun kommer til å stille krav om 8,5 millioner kroner i erstatning til barnet som nå blir tatt hånd om av barnevernet.

Endret forklaring

Leilighet i Oslo

Volden mot barnet skal ha skjedd i denne leiligheten på Sagene i Oslo.

Foto: Runar Henriksen Jørstad / NRK

Etter pågripelsen ble begge foreldrene siktet for grov vold. I de første avhørene påtok moren seg, ifølge aktor Irgens, skylden for skadene til datteren, men etter hvert forandret moren forklaring. Kort tid etter gjorde faren det samme og påtok seg skylden for skadene.

Både moren og faren har blitt avhørt flere ganger i løpet av etterforskningen. Faren har også gjennomført en rekonstruksjon av hendelsen i leiligheten sammen med politiet.

Det er innkalt flere vitner i saken, både medisinske vitner og personer som foreldrene var i kontakt med før barnet ble tatt til legevakten.