Tar opp kampen mot utenlandske spillselskap

Et flertall i Stortinget går inn for å blokkere utenlandske spillselskap. Samtidig skal også reklameringen dempes. Dette gleder foreningen for Spillavhengige.

Illustrasjonsbilde om pengespill

Mange utenlandske selskaper tilbyr poker, oddsspill og automatspill til norske brukere. Dette ønsker flertallet i Stortinget nå å gjøre vanskeligere.

Foto: Erlend Aas / NTB scanpix

– Vi er veldig fornøyd, for dette gir et signal om at Stortinget viser hensyn til de spilleavhengige. Samtidig er vi veldig glad for at også Norsk Tipping ikke lenger får reklamere så mye som de har gjort den siste tiden, sier Magnus Pedersen som er politisk rådgiver i foreningen Spillavhengighet Norge.

Han gleder seg spesielt over at det nå blir mindre spillreklame.

Forslaget som nå har fått flertall, beskytter monopolet til Norsk Tipping og gjør det ifølge partiene langt vanskeligere for utenlandske spillselskaper. Norsk Tipping må også dempe reklameringen for egne spill, og Lotteritilsynet får utvidede fullmakter.

– Våre medlemmer har fortalt at reklame er den største grunnen til tilbakefall, sier han.

Det var VG som først skrev om forslaget.

– Tjener seg søkk rike på folks avhengighet

Forslaget om å blokkere utenlandske spillselskaper, gi Lotteritilsynet mulighet til å straffeselskaper og å sørge for mindre reklamering for spill, blir støttet av Arbeiderpartiet, Kristelig Folkeparti, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet.

Freddy André Øvstegård

SVs Freddy André Øvstegård forteller at over 100 000 nordmenn sliter med avhengighet, og tror at et vedtak vil gjøre hverdagen bedre for disse.

Foto: SV / Presse

Flertallet sikret et ja til forslaget i familie- og kulturkomiteen i dag, men tiltakene vil først bli formelt vedtatt i Stortinget 7. mai.

– Vi har fått flertall til å ta ett oppgjør med spillselskapene som tjener seg søkk rike på folks spillavhengighet, gjennom blant annet aggressiv reklamering, sier SVs Freddy André Øvstegård.

Andre nestleder i komiteen, Geir Jørgen Bekkevold (KrF), sier han er glad for at de har fått flertall for mange av partiets forslag.

– Det er stort at opposisjonen ser verdien av å stramme inn spillpolitikken i Norge ved å gjøre den mer ansvarlig, sier Bekkevold.

Vil ha oljefondet ut av spillselskap

Et av punktene i tiltaket går på investeringene til Statens pensjonsfond utland, eller Oljefondet, i gamblingaksjer, skriver E24.

I forslaget heter det «Stortinget ber regjeringen utrede grunnlaget for å trekke Statens pensjonsfond utland ut av pengespillselskaper med sikte på en vurdering i forbindelse med den årlige forvaltningsmeldingen om fondet».

Tidligere i år opplyste fondet at det har investert rundt 26 milliarder kroner i gamblingaksjer.

La ut bruksanvisning for å unngå blokkering

Øvstegård sier blokkeringen konkret vil sørge for at det komme opp et melding om at siden er i strid med norsk lov når man forsøker å gå inn på en utenlandsk spillside.

– Dette gjør ikke at det er umulig å komme inn på sidene, men det gir tydelig beskjed til de som bruker sidene, sier Øvstegård.

Pedersen i Spillavhengighet reagerer på at spillselskaper kort tid etter VGs artikkel om vedtaket, valgte å legge ut artikler om hvordan man kan komme seg unna blokkeringer som man vil innføre.

Han mener allikevel at et vedtak vil sørge for motivasjon for alle som jobber mot spillavhengighet.

– Men kampen er ikke over, den har nettopp begynt, sier Pedersen.