Syltepulver redder narkomane

Narkomane i Norge får alvorlige helseproblemer fordi de ikke får tak i askorbinsyre til å blande ut heroinet med.

Heroinsprøyte.

Husmødre i Sverige som bruker askorbinsyre til sylting og safting finner det i dagligvarebutikken, mens nøyaktig den samme askorbinsyren, som narkomane trenger for å blande ut heroin, er reseptbelagt.

Foto: Illustrasjonsfoto: VG / Scanpix

Mens askorbinsyre i Norge er et legemiddel og reseptbelagt, er samme produkt tilgjengelig for alle i svenske butikkhyller.

Nå håper byråd for sosiale tjenester, Anikken Hauglie, å gjøre askorbinsyre tilgjengelig i dagligvarebutikkene i Norge også.

30 000 i måneden

Det er ikke bare svenske husmødre som er glade i svensk syltepulver. Også i det harde narkotikamiljøet i Oslo sentrum snakkes det varmt om askorbinsyre.

– De kommer løpende etter meg. Jeg deler ut askorbinsyre for rundt 30.000 kroner i måneden, forteller Arild Knudsen som er leder i Foreningen for human narkotikapolitikk.

Han deler ut brukerutstyr og askorbinsyre til heroinbrukere hver eneste dag.

Sylting og safting

Husmødre i Sverige som bruker askorbinsyre til sylting og safting finner det i dagligvarebutikken mellom tacokrydder og paprikapulver, mens nøyaktig den samme askorbinsyren narkomane trenger for å blande ut heroin i Oslo er reseptbelagt.

Og slik bør det være mener avdelingsoverlegeved statens legemiddelverk Steinar Madsen.

– Er et legemiddel

– Askorbinsyre er rett og slett C-vitamin. Det er rett og slett et annet navn på C-vitamin, sier Madsen.

– Men C-vitamin er vel ikke farlig, hvorfor er da Askorbinsyre reseptbelagt?

– Det er noe av C-vitaminet som selges i Norge som er reseptbelagt eller er legemiddel. Og alt som kan blandes eller gis i sprøyte er per definisjon legemiddel i Norge.

Anniken Hauglie, byråd i Oslo

Anniken Hauglie syns det er rart at et rent C-vitaminprodukt skal være reseptbelagt.

Foto: Bjørn Ove Fjellandsbø

At et rent C-vitaminprodukt skal være reseptbelagt kan kanskje virke rart på mannen i gata, og det synes kvinnen med ansvar for sosial- og ruspolitikken i Oslo, Anniken Hauglie også.

– Jeg stiller spørsmål ved om det er nødvendig å ha dette som legemiddel i dag, sier Hauglie.

Når heroinister ikke får tak i askorbinsyre bruker de nemlig lett tilgjengelig sitronsyre i stedet. Dette kan gi alvorlige betennelser og sår og skade tennene.

Vil ha endring

– Jeg kan ikke skjønne at dette ikke kan selges i butikk og har ennå ikke greid å finne begrunnelsen for forbudet. Jeg håper man kan ta en revurdering av dette når man vet hvilken betydning det har for rusmisbrukernes helsetilstand, sier Haugli.

Og tilbake på statens legemiddelverk er avdelingsoverlegen ikke uvillig til å ta en titt på saken.

– Det burde være mulig å finne frem til måter å gjøre dette på, sier Steinar Madsen.

Kanskje er det et steg i rikitg retning, mener Arild Knudsen, men helt fornøyd er han ikke før askorbinsyra blir å finne mellom kanel og kardemomme i norske butikker også.

– Det finnes ingen rasjonell grunn til at C-vitamin ikke skal selges i dagligvarehandel, avslutter Knudsen.

Les flere nyheter fra Oslo og Akerhus. Følg NRK Østlandssendingen på facebook og twitter.