Hopp til innhold

– Eldre vil nyte og leve livet

Flere eldre bruker alderdommen på ferie i både Norge og utlandet, viser ferske tall.

Eldre på reise i Washington

PÅ TUR: Mange eldre bruker pensjonisttilværelsen sin på å reise, og her er en gjeng på tur til Washington med Bennett Reisebyrå i Fredrikstad.

Foto: Privat/Bennett Reisebyrå

110.000 nordmenn over 65 år var på ferie i tredje kvartal i fjor. Det viser ferske tall fra Statistisk sentralbyrå. Kultur og opplevelser topper lista over drømmereiser.

– Jeg er ikke så veldig opptatt av den norske vinteren. Når du har gått på ski i drøyt 70 år, har det ikke akkurat nyhetens interesse, sier Svein Aandahl (77).

Svein Aandahl

SPORTY: Svein Aandahl foretrekker aktive reiser og neste tur er slalåm i Spania. Han er også leder for over 600 medlemmer i Fredrikstad pensjonistakademi.

Foto: Anette Torjusen / NRK

Han er en av flere tusen som bruker alderdommen på å reise, og han har helt andre planer for sin neste ferie.

– Jeg skal til Sierra Nevada og stå slalåm i Spania. Jeg bruker to og en halv time fra Malaga opp til Sierra Nevada. Jeg brukte fire timer til hytta, da jeg var der for å stå slalåm.

– Eldre vil ikke bare være hjemme

Lise Jacobsen hos Bennett Reisebyrå kan fortelle om eldres enorme reiselyst. Ikke alle vil være hjemme og passe barnebarn.

– Den tiden tror jeg er forbi, så hvis man har små barn, må man tenke nytt. Jeg tror ikke vi vil få eldre som bare vil være hjemme og passe barnebarn. De er sugne på å reise, oppleve ting, kose seg og spise god mat. Rett og slett leve livet.

Hun forteller at turene deres fort blir fulltegnet og at drømmeferien for de godt voksne er alt fra strandferie, opplevelsesreiser, historiske turer og kultur.

Lise Jacobsen

PÅGANG: Lise Jacobsen hos Bennett Reisebyrå i Fredrikstad merker godt at eldre vil reise. Alle deres turer er fullbooket.

Foto: Anette Torjusen / NRK

Over 20.000 flere i aldersgruppen 65-79 reiste til både Norge og utlandet i tredje kvartal i 2015 i forhold til samme periode i 2014.

Har god tid til å oppleve noe

– Når du har passert 60 og kanskje avslutter ditt yrkesaktive liv, har du god tid. Å fylle dette livet med noe som gir andre opplevelser, andre inntrykk enn det du har hatt tidligere, det oppleves meningsfylt. Og det har etter hvert blitt rimeligere å reise, sier Svein Aandahl.

Han er leder for 600 medlemmer i Fredrikstad pensjonistakademi, som fyller alderdommen med både kultur- og opplevelsesreiser. Aandahl understreker at det handler ikke bare om å reise, det må jo fylles med meningsfylt program.