Hopp til innhold

Stoppet 15 utenlandske lastebiler – ga alle kjøreforbud

Ingen fikk kjøre videre da Statens Vegvesen sjekket dekkene til utenlandske lastebiler på Svinesund.

Kontroll på tollstasjonen på Svinesund.

Parkeringsplassen på Svinesund ble fylt opp av lastebiler med kjøreforbud mandag kveld.

Foto: Christian Nicolai Bjørke/NRK

Mandag kveld kontrollerte Statens Vegvesen utenlandske lastebiler på vei inn i Norge ved Svinesund i Østfold. De fant utslitte dekk, mangel på kjetting og dekk som ikke passer til snø og islagt vei.

Ingen av de første 15 lastebilene fikk kjøre videre.

– Det er en del dekk som ikke er egnet for vinterkjøring i Norge, sier Jens Mikkel Ørseng, kontrolleder i Statens vegvesen.

Lastebil med slitte dekk stoppet på Svinesund.

Slike dekk var ikke et uvanlig syn under mandagens storkontroll.

Foto: Statens Vegvesen

Hovedgrunnen til at så mange har fått kjøreforbud, er at det er snøføre og glatt på svenskegrensa.

Hvis det er bar asfalt på Svinesund, kan ikke kontrollene gi kjøreforbud til en lastebil som ikke har vinterdekk – selv om det er tydelig at lastebilen har tenkt seg videre inn i snødekte deler av Norge.

– Så vi gir flere kjøreforbud enn vi pleier. Men noen får det også på grunn av mangel på kjetting eller for lite mønsterdybde, sier Ørseng.

Havnet i koma etter vogntog-møte

Hvert døgn passerer mellom 1300 og 1500 vogntog denne grenseovergangen. I forrige uke tok flere til orde for at alle tunge kjøretøy på vei inn i Norge skal kontrolleres på grensa.

– Det må være krav nummer én, så myndighetene har mulighet til å sjekke både førerkort og kjøretøyets tekniske tilstand, sa Håkon Brox under NRKs Debatten.

Håkon Brox i Debatten

Håkon Brox ble liggende i over to uker i kunstig koma etter at et utenlandsk vogntog dundret inn i personbilen han satt i 2015.

Foto: NRK

Men en slik storkontroll kan føre til kaos på landets største grenseovergang.

– Det er selvfølgelig ønskelig også for oss å kontrollere alle som kommer. Men da vil køen bli stående langt inn i Sverige. Det stopper fort opp allerede i dag, sa fagleder Øyvind Grotterød i grensekontrollen på Svinesund.