Stopp for E6 i Bohuslän

E 6 i nord-Bohuslän blir forsinket med ytterligere 1,5-2 år. Torsdag avviste regjeringen alle forslag til ny trasè gjennom verdensarvområdet i Tanum.

Ill. foto
Foto: Arkiv / Scanpix

Tanums helleristningsområde er et enestående eksempel på bronsjealderen av flotteste kvalitet, og består av svært mange motiver.

Tanumsfeltet presenterer en kontinuerlig mennesklig bosetting gjennom 8 000 år, og er oppført på UNESCOs Verdensarv-liste.

Allerede har diskusjonene om hvordan den nye E6-traseen gjennom Tanum skal gå, forsinket prosjekt med flere år.

 

Ill.foto
Foto: Knut Falch / Scanpix

 

Sjokkert over beskjeden

Torsdag kom beskjeden fra den svenske regjeringen, om at de ber  Vägverket må planlegge om igjen for strekningen Oppen-Tanum.

Det er regjeringens oppfatning at de alternativene som foreligger for ny E6 skader verdensarvområdet alt for mye. 
 
- Vi har godkjent bygging av E6 på de andre strekningene, men her vil vi ha en ny vurdering, sier prosjektleder Inger Gustafsson i  Miljødepartementet til Göteborgs-Posten.

Riksdagsman Lars Tysklind fra Strömstad har engasjert seg sterkt i E6-byggingen, og han er sjokkert over avgjørelsen.

- Jeg er målløs over denne beskjeden. Etter alle utredninger og forslag klarer ikke regjeringen å fatte et vedtak, sier Tysklind.

Han støttes av politikerkollega Peter Heie (c) fra Strömstad.

- Dette er en skandale. Dette viser hva som skjer, når særinteresser får styre samfunnet, sier Heie.  

Ny Svinesundbru
Foto: Rainer Prang / NRK

 

Ikke ferdig til 2010

- Vi må få vite eksakt hva regjeringen vil ha fra oss. Dette innebærer at E6 ikke kan stå ferdig slik planlagt i 2010, sier Vägverkets Per-Erik Winberg til GP. 

Det svenske Vägverkets opprinnelige plan fra år 2000 var at E6 skulle kunne stå ferdig gjennom Bohuslän helt frem til Svinesund i forbindelse med 100-årsmarkeringen av unionsoppløsningen i 2005.

I 2002 ble målsettingen endret. Fra Sveriges dæværende næringsminister, Björn Rosengren, ble det lovet at svenskene skulle ha en fire-felts E6 ferdig fram til den norske grensen i 2007.

I september 2003 ble dette igjen justert til 2009.

I løpet av 2005 ble ferdiggjøringen av motorveien skjøvet på til tidligst 2010.