Stillehavsfisk på kroken i Fredrikstad

Fisken som ingen klarte å artsbestemme er identifisert. Fisken hører til i Stillehavet, nærmere bestemt mellom Japan og Filippinene. Fisken er aldri tidligere registrert i Atlanterhavet.

Skorpionfisk

IDENTIFISERT: Fisken som ble fanget i Fredrikstad lørdag ble tidlig antatt å være en type skorpionfisk. En japansk professor kom med svaret, fisken hører til i Stillehavet.

Foto: Are Andersen

Mandag fortalte vi historien om den mystiske fisken som ble fanget i Fredrikstad i helgen. Ingen eksperter kunne da identifisere den spesielle fisken Askim-mannen Morten Hvam dro opp under Engelsviken havfiskefestival på søndag.

– Her må det trolig utenlandsk ekspertise på banen, sa Otte Bjelleland ved havforskningsintituttet i Bergen til nettsiden Hooked.no, som først omtalte saken.

Morten Hvam

Morten Hvam fra Askim med søndagens fangst. Fisken har aldri tidligere blitt registrert i Atlanterhavet.

Foto: Are Andersen

Som sagt, så gjort. Fiskeeksperten sendte selv bildene av den spesielle fangsten til en japansk professor. Professor Hiroyuki Motomura ved The Kagoshima University Museum brukte ikke lang tid på å kjenne igjen fisken som ble dratt opp i en båt utenfor Fredrikstad.

– Jeg er helt sikker på at dette er en Sebastiscus marmoratus. Så vidt jeg vet er dette også det aller første eksemplaret som er registrert i Atlanterhavet, sier professoren til Hooked.

Overrasker norsk ekspert

Sebastiscus marmoratus hører hjemme i Stillehavet, primært i det sørlige Japan og til Filippinene. Fisken er aldri tidligere fanget i Norge, faktisk er den aldri fanget i Atlanterhavet overhodet.

Fisken har derfor ikke et norsk navn, men hører hjemme i kategorien «rockfish» i engelskspråklige land.

Sindre Bøe

Artsfisker Sindre Bøe skjønte tidlig at det kunne dreie seg om en Sebasticus marmoratus, nå får han være med å gi arten et norsk navn.

Foto: Bjørn Florø-Larsen

Det er Bjelland som har rollen som navneredaktør på marin fisk i Norge. I prosessen med å finne et norskklingende navn til den uvanlige Stillehavsfisken har eksperten fått hjelp av en artsfisker og fiskekjenner som på et tidlig tidspunkt gjenkjente fisken på bilder.

– I samråd med fiskekjenneren Sindre Bøe blir navnet på den nye arten marmorert berguer. Dette navnet sier mye om både fisken, og viser slektskapet til ueren, sier Bjelland til sportsfiskenettstedet.