Hopp til innhold

Unik fisk fanget i Fredrikstad

Morten Hvam fra Askim fanget en spesiell fisk under Engelsviken havfiskefestival i helgen. Den unike fisken er så uvanlig i norsk farvann at ekspertene rett og slett ikke er sikre på hva slags fisk det er.

Skorpionfisk

UKJENT ART: Er dette en type skorpionfisk? Fisken har aldri tidligere vært fanget i norsk farvann.

Foto: Are Andersen

– Jeg syns dette er jævlig artig, jeg, sier fangstmannen Morten Hvam til Hooked.no.

Søndag deltok Hvam under Engelsviken havfiskefestival i Fredrikstad. Fiskeren var ikke den som dro opp mest fisk, men det er ikke tvil om at han fikk den mest spesielle arten på kroken.

– Fisking har vært den store hobbyen min siden jeg fylte 50, og da er det selvsagt moro å få noe som ingen vet hva er, fortsetter Askim-mannen til nettstedet for sportsfiske.

Fisken var alt annet enn villig til å bli trukket opp fra havdypet, men Hvam kjempet den ombord i båten. Han klarte ikke selv å kjenne igjen arten på kroken, og fikk heller ikke hjelp fra de andre ombord.

440 gram ukjent fisk

Morten Hvam

UNIK FANGST: Morten Hvam fra Askim dro inn den mest spesielle fisken under Engelsviken havfiskefestival på søndag.

Foto: Are Andersen

Ifølge Hooked.no har den ivrige havfiskeren allerede satt europeisk rekord på torsk, med en kjempe på 41,72 kilo. Søndagens fangst var bare på 440 gram, men den er til gjengjeld en art som aldri tidligere er tatt på stang i Norge. Hvilken art det er snakk om er faktisk usikkert.

Nettstedet har snakket med flere av landets fremste fiskeeksperter og biologer. De er enige om at fisken trolig hører til i Scorpaenidae-familien, også kjent som skorpionfiskene.

– Jeg føler meg nokså sikker på at det er snakk om en Scorpaena av et eller annet slag, og det er ikke en vanlig norsk fisk. Dette er helt sikkert den første registreringen fra norske farvann noen gang, sier Otte Bjelland ved Havforskningsinstituttet i Bergen til Hooked.no.

Den eksotiske fisken havnet ikke på Hvams middagsbord, fisken ble overlevert Drøbak Akvarium. Der vil den bli konservert på sprit, slik at vitenskapens folk kan studere den.