Statsadvokat: Tiltalt mor kan bli pågrepet

Moren til 13-åringen som døde på en hytte i Valdres nyttårsaften 2015, har ikke møtt til en ny sakkyndig vurdering, ifølge påtalemyndigheten. Nå kan hun bli pågrepet.

Moren som er tiltalt etter at datteren døde av avmagring, sitter i retten sammen med sin forsvarer

DØDE NYTTÅRSAFTEN: 13-åringen døde på en hytte i Valdres nyttårsaften 2015. Moren er tiltalt for grov mishandling av datteren.

Foto: Tegner: Esther Maria Bjørneboe

Statsadvokat Arne Ingvald Dymbe i retten i Gjøvik.

IKKE FRIVILLIG: Statsadvokat Arne Ingvald Dymbe mener politiet kan pågripe den tiltalte moren.

Foto: Alexander Nordby / NRK

– Hun har unnlatt å møte etter innkalling. Politiet søker etter henne, og når hun blir funnet vil hun bli pågrepet og fremstilt for denne vurderingen, sier statsadvokat Arne Ingvald Dymbe til NRK.

13-åringen døde av avmagring og moren er tiltalt for grov mishandling av henne. Moren og datteren var fra Bærum, men flyttet til Valdres kort tid før datteren døde.

Rettssaken mot moren startet 24. april, men ble raskt utsatt fordi moren ble akuttinnlagt. Moren skulle møtt til ny sakkyndig vurdering 2. august, men hun dukket ikke opp og påtalemyndigheten vet heller ikke hvor hun er, skriver Budstikka.

– Man har søkt på adresser og på personer som kjenner henne for å komme i kontakt med henne. Men de har ikke villet gitt opplysninger om hvor hun befinner seg.

Mener det er frivillig

– Hun har ingen plikt til å snakke med noen som helst hvis hun ikke ønsker, skriver morens forsvarer Aasmund Sandland i en sms til NRK.

Han vil ikke si om han vet hvor hun er, og mener det er frivillige for henne å møte.

Aasmund O. Sandland

FRIVILLIG: Forsvarer Aasmund Sandland mener moren ikke må møte til vurderingen.

Foto: Runa Victoria Engen

– Det er en vurdering om hun kan møte i retten eller ikke. Det er en helt frivillig sak for vedkommende.

Men det er ikke påtalemyndigheten enig i.

– Hun bør melde seg fortest mulig. Hun er pålagt å møte. Det er ikke noe frivillighet i det, sier Dymbe som viser til at det er tingretten som har bestemt at hun skal vurderes.

– Det finnes en egen hjemmel i den bestemmelsen at hvis man ikke møter frivillig kan man bli pågrepet. Det vil ikke jeg kalle frivillig.

Utsatt på ubestemt tid

Det er overlege og spesialist i psykiatri Synne Sørheim som ble oppnevnt av Valdres tingrett til å vurdere om tiltalte er i stand til å møte i retten. Det er nå usikkert når saken kan berammes på nytt fordi tiltaltes helse må vurderes først.

– Dersom det skulle være slik at hun er i stand til å møte, vil man jo prøve å få saken opp så fort som mulig, sier statsadvokat Dymbe.

Nærmere 70 personer skal vitne i rettssaken. Moren nekter straffskyld.