Skattesmell for svart asfaltarbeid

Useriøse asfaltarbeidere som jobbet i Oslo og Akershus i fjor, kan vente seg et kraftig momskrav dersom de kommer tilbake til Norge. Det viser en gjennomgang Skatt Øst har gjort av et av de mange firmaene som jobbet svart i fjor.

Asfaltarbeidere Nesodden

Hvis de useriøse asfaltarbeiderne ikke vil betale det de skylder, kan Skatt Øst ta beslag i utstyr og ting de har med seg. I går aksjonerte politiet mot disse asfaltarbeiderne på Nesodden.

Foto: Nadir Alam / NRK

Jan Egil Kristiansen

Jan-Egil Kristiansen er skattekrimsjef i Skatt Øst.

Foto: Holm, Morten / SCANPIX

– Så hvis de personene nå kommer tilbake til Norge, kan vi forelegge dem et stort krav på flere hundre tusen kroner, sier leder av skattekrim-avdelingen i Skatt Øst, Jan-Egil Kristiansen.

Og hvis arbeiderne ikke vil betale, kan Skatt Øst i stedet ta utstyr og ting de har med seg.

I går aksjonerte politiet og Skatt Øst mot ulovlige asfaltarbeide på Nesodden.

Og det er ikke bare asfaltarbeiderne som bryter loven. Kundene kan regne med å måtte punge ut for skatten de har lurt seg unna.

– De som kjøper tjenestene risikerer å komme i ansvar. Altså, hvis de betaler kontant, kan de risikere å måtte betale skatte- og momskrav, sier Kristiansen.

Forsøpling og trusler

Tor Anders Persen, politiadvokat Follo politidistrikt

Tor Anders Persen, politiadvokat i Follo politidistrikt, råder folk til å holde seg unna.

Foto: Maria Nakken / NRK

Det at asfaltarbeiderne lurer seg unna skatt, er ikke det eneste politiet reagerer på.

– Vi vet med stor sikkerhet at disse firmaene ikke betaler skatt eller avgifter, så det er i utgangspunktet økonomisk kriminalitet, sier Tor Anders Persen, politiadvokat i Follo politidistrikt.

– Men vi ser også at en del annen kriminalitet følger dette miljøet. Som trafikkrelatert kriminalitet, miljøkriminalitet ved forsøpling og også trusler.

Opptrer aggressivt

Og det er ikke bare fordi arbeidet er svart, at politiet ber folk om å holde seg unna.

– Vi har meldinger fra lokalbefolkning om at de opptrer aggressivt, og at de ikke er så lette å avvise. Og hvis man involverer seg med dem, opplever man en truende tone hvis man for eksempel selv prøver å legge føringer på hvordan oppgjøret skal skje, sier Persen.

I fjor fikk politiet 77 meldinger om omreisende steinleggere i Follo-kommunene. Det gjaldt både folk som hadde fått tilbud om tjenester, og tips om hvor arbeiderne oppholdt seg. Så langt i år er antallet meldinger 30.