Samlet i sorg, kjærlighet og håp

En fullsatt kirke tok i formiddag farvel med Andrine Bakkene Espeland som ble drept på Utøya. – Et omsorgsfullt menneske med stort engasjement og stort hjerte, sa tidligere statsminister Thorbjørn Jagland om 16-åringen.

Andrine Bakkene Espeland ble bisatt i Metodistkirken i Sarpsborg onsdag.

Avskjeden med 16-åringen ble en verdig og følelsesladd seremoni preget av sorg og savn, men også av kjærlighet, takknemlighet og håp.

Omsorgsfull og engasjert

Bakkene Espeland er den første av de sju terrorofrene fra Østfold som begraves.

LES: Begravelser for østfold-ofrene

I begravelsen deltok blant andre tidligere statsminister Thorbjørn Jagland, fylkesordfører Ole Haabeth, leder i Østfold Arbeiderparti, Signe Øye, ordfører i Sarpsborg, Jan Engsmyr, og leder i Sarpsborg Arbeiderparti, Inger Christin Torp.

Thorbjørn Jagland var blant dem som holdt minneord ved Andrines båre.

– Alt jeg har hørt om henne, tegner et bilde av et omsorgsfullt menneske med stort engasjement, stort hjerte og humor, sa Jagland om 16-åringen.

Andrine Bakkene Espelands begravelse 04.08.11

Thorbjørn Jagland var tilstede i bisettelsen til Andrine Bakkene Espeland, og holdt minneord for 16-åringen.

Foto: Vidar Tangerud

– Usvikelig kamp for menneskeverdet

Jagland uttrykte stor medfølelse med de pårørende, og sa at det også for alle andre nesten ikke er til å holde ut å tenke på hva som skjedde på Utøya.

– Andrine ble offer for de mørkeste kreftene i mennesket. I sorgens stund er det viktig å tenke på at Andrine ikke døde forgjeves. Hun og de andre var usvikelige i sin kamp for menneskeverdet og mot den økende rasismen, sa Jagland.

Etter seremonien ble båren fraktet videre til gravlunden på Rolvsøy, der 16-åringen ble begravet. Deretter var det minnestund i Metodistkirkens lokaler i Sarpsborg.

Skolepolitisk engasjert

16-åringen var nestleder for AUF i Fredrikstad, og beskrives som en veldig skolepolitisk engasjert jente.

– Andrine var opptatt av å ta vare på de svakeste, og rettferdighet var veldig viktig for henne, sier Inger Christin Torp, styremedlem i Østfold Arbeiderparti.

Bakkene Espeland var født og oppvokst i Sarpsborg, men var nå bosatt i Fredrikstad der hun var elev på konditorlinja på Glemmen videregående skole.