Hopp til innhold

Samfunnstopper brukte ulovlige dagmammaer

Artister, direktører, jurister og toppsjefer i departementer, finansverdenen og universitetet har brukt ulovlige dagmammaer. Flere av dem har betalt opp til 15.000 i måneden.

dagmamma

SOSIALE MEDIER: Foreldre har kommet i kontakt med dagmammaer i annonser på sosiale medier.

Foto: Anders Fehn / NRK

NRK har i flere artikler rettet søkelyset mot det uregulerte dagmamma-markedet. En av dagmammaene er fratatt omsorgen for eget barn. En har ikke betalt lønn eller skatt for sine ansatte som hun skulle.

Dagmammaene annonserer på sosiale medier. Der reklamerer de med pedagogisk, tilrettelagt opplegg og gode referanser.

En av dagmammaene har oppgitt en toppsjef i en av Norges største banker som referanse.

Lukrativ bransje

Dagmammavirksomheten NRK har omtalt har tilbudt barnepass for tusenvis av kroner i måneden. Målgruppen er foreldre som venter på barnehageplass.

De har hatt enkeltpersonforetak med ansatte dagmammaer som er leid ut til foreldrene.

NRK har sett kontrakter, kundelister og giroer. Foreldrene har betalt opp til 15.000 kroner måneden.

– Vi har mistet tilliten til ordningen

På lista er kjente artister og flere direktører, både i privat og offentlig sektor. En er revisor i et av verdens største revisjonsselskaper.

En annen er jurist i Arbeids- og sosialdepartementet. En tredje er leder i et stort merkevarefirma.

– Vi burde selvfølgelig sjekket om dette var hvitt. Et vennepar gikk god for dagmammaen. Men vi burde sjekket regnskapstall, sier den ansatte i departementet.

– En ting er at det rammer oss, som i god tro ikke sjekket, og dermed bidrar til svart økonomi. En annen ting er at dette rammer dagmammaene som ikke har rettigheter ved sykdom, ikke får pensjon og har dårlige arbeidsvilkår.

– Vi har mistet tilliten til ordningen. Vi kommer aldri til å bruke det igjen.

Dagmammaer med politiattest

Blant kundene finnes det også folk med ledende stillinger på universiteter og en advokat ved et av landets største advokatkontor. Ingen av foreldrene vil stå fram med navn og bilde.

Men de forteller at de var desperate.

– Som foreldre er vi avhengig av et uregulert marked. Det er barna som lider på grunn av opptakssystemet for barnehageplass i Oslo, sier en av foreldrene.

Forelderen forteller videre at de ba om politiattest. Men som NRK tidligere har fortalt kan dagmammaer som er fratatt foreldreretten for egne barn, likevel skaffe seg en uttømmende og utvidet politiattest.

– Vi vet jo at den ikke har noen verdi. Det ser vi når kvinner som selv er fratatt foreldreretten kan jobbe som dagmamma.

sladdet-dagmamma

BARNEVERNET: Dagmammaen skriver at tjenesten er godkjent av barnevernet. Det er den ikke.

NRK har fått mange tips etter avsløringene om det uregulerte dagmamma-markedet. Foreldre fra hele landet forteller om dagmammaer som driver på samme måte.

Firmaer som skryter av at de har barnepassere som studerer helsefag og som går på Politihøyskolen. Firmaer som tilbyr henting og levering. Og som skriver at opplegget er «godkjent av politiet og barnevernet med glimrende referanser».

Kreative annonser

Det er sosiale medier som er hovedarenaen for markedsføring av dagmammatjenester. I annonsene står det for eksempel «vi har masse gode referanser og fornøyde kunder»

annponsn

FORNØYDE KUNDER: Slik omtaler den ene dagmammaen virksomheten sin.

Foto: Anders Fehn / NRK

Men det er også på sosiale medier advarslene fra foreldre som har brukt tjenesten har dukket opp. NRK har vært i kontakt med flere fortvilte foreldrepar som ikke har vært klar over at de som har passet barna deres ikke har fått lønn slik de skal.

En av dem skrev: «firmaet fremstår som svært profesjonelt, men dette var dessverre ikke tilfelle. Vi ønsker ikke at andre småbarnsforeldre skal oppleve det samme».

Uten kontroll

Virksomheten drives uten kontroll. Ingen vet hvor stort det svarte markedet er. Regelverket er klart. Dersom et foreldrepar ansetter en dagmamma for å jobbe hjemme hos seg skal dette rapporteres til myndighetene.

Men når driften organiseres som et enkeltpersonforetak, betaler foreldrene kun en faktura. Da er det den som driver selskapet som har plikt til å rapportere.

Dagmammaer som passer mer enn to barn skal registrere seg hos kommunen. Dermed er det flere regler som må følges. I dag er det ingen registrerte dagmammaer i Oslo.

Konstituert barne- og familieminister Ida Lindtveit Røse (Krf) er bekymret over bransjen. Hun skyver likevel mye av ansvaret over på foreldrene.

– Det er foreldrenes ansvar å sjekke opp om dagmammaen oppfyller de kravene som man har som forelder.

Røse vil likevel se nærmere på regelverket for dagmammaer og diskutere dette med andre berørte departementer.

Hei!

Tenkte du på noe da du leste denne artikkelen? Eller har du et tips? Send meg gjerne en e-post!

Jeg har tidligere skrevet saker om overgrep i barnehager, om dagmammen som selv er fratatt foreldreansvaret og annnen ulovlig dagmammavirksomhet

Har du tips til andre saker jeg bør se på?

Ta kontakt med meg!