Hopp til innhold

Så i avisa at hun var tiltalt for uaktsomt drap

For ett år siden omkom en 60 år gammel mann da han ble påkjørt av trikken. Trikkeføreren fikk først vite at hun ikke hadde gjort noe galt og at saken ville bli henlagt.

Trikkeulykke Thune, lysere

ULYKKE: Det var her ved Thune holdeplass ulykken skjedde i januar i fjor. – Dette er i Drammensveien, Madserud Allé kommer inn på siden. Der er det veldig oversiktlig, sier forsvarer Halldis Winje.

Foto: Gøril Furu / NRK

Tirsdag starter rettssaken der en trikkefører er tiltalt for uaktsomt drap.

Halldis Winje

Halldis Winje er trikkeførerens forsvarer.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

– I sommer leste hun i avisen at hun likevel var tiltalt, uten at hun var blitt kontaktet av politiet på forhånd, sier kvinnens forsvarer Halldis Winje.

– Hvor uvanlig er det at man får vite om noe sånt gjennom avisa?

– Jeg har aldri hørt om liknende tilfeller. Det var selvfølgelig en tung beskjed å få. Der må det vel ha glippet, tenker jeg.

Bente Vengstad

Aktor Bente Vengstad jobber i trafikkseksjonen hos Oslopolitiet.

Foto: Edin Babic / NRK

Aktor i saken, politiadvokat Bente Vengstad, kjenner ikke til at tiltalte ikke ble informert.

– Hvis det har skjedd, så beklager jeg selvfølgelig det, sier Vengstad.

– Satte ikke ned farten i tide

Det var 14. januar 2016 at en trikk på vei mot Skøyen traff mannen i 60-årene. Han ble kjørt til Ullevål sykehus med livstruende skader, og døde der.

Cato Asperud

Cato Asperud er kommunikasjonssjef i Sporveien.

Foto: Heidi Fjørtoft Klokk / NRK

– Trikken kom til området ved Thune holdeplass der det fatale har skjedd, at mannen ble påkjørt. Trikken har en egen midtstilt trasè der, og det var ikke noe fotgjengerfelt akkurat på det stedet, sier Cato Asperud i Sporveien.

Påtalemyndigheten har tiltalt trikkeføreren for «uaktsomt å ha forvoldt en annens død».

– Vi mener trikkeføreren har vært uaktsom blant annet ved at hun ikke reduserte hastigheten på trikken tidligere enn det hun gjorde, sier aktor.

Klarte ikke å stanse

Forsvareren til trikkeføreren mener mannen som omkom hadde vikeplikt der han gikk, og at hennes klient derfor ikke har gjort noe straffbart. Området er oversiktlig og det var ikke trafikkert. Hun sier vitner har forklart at han ikke så seg for.

– Av en eller annen grunn så hører han heller ikke at trikken kommer. Normalt vil man høre den. Hun ringer i trikkeklokka og bremser det hun kan. Hun klarte ikke å avverge ulykken. Det var ikke fysisk mulig. Hun klarte bare ikke å stanse, sier Halldis Winje.

Trist sak

Den tiltalte trikkeføreren er fast ansatt i Sporveien og hadde kjørt trikk et par år da ulykken skjedde. Hun er ikke suspendert fra stillingen sin, og har kjørt trikk etter ulykken.

Trikkeførerens fagforening, ved Tore Elton, sier at de støtter den ansatte og at de synes saken er trist.

Forsvareren sier at føreren klarte seg relativt godt frem til hun fikk nyheten om tiltalen.

– Etter det har hun hatt det psykisk tungt, hatt perioder med sykemeldinger og er nå ikke på jobb, sier Winje.