Hopp til innhold

Mann tiltalt for overfallsvoldtekt av eldre kvinner

En 36 år gammel rumensk mann må møte i retten, tiltalt for brutal vold og voldtekt av to eldre kvinne i Oslo.

Pågrepet mistenkt

FIKK DNA-TREFF: I februar 2012 skal 36-åringen ifølge tiltalen ha slått ned og forgrepet seg på en da 77 år gammel kvinne her på Korsvoll i Oslo. Året før skal han ha overfalt og voldtatt en kvinne på Etterstad.

Foto: Mats Sparby (NRK)/Politiet

I juli 2011 skal mannen ifølge tiltalen ha slått ned og voldtatt en kvinne i 80-årene, før han forlot henne i hjelpeløs tilstand i et skogsområde på Etterstad i Oslo.

I februar året etter slo han ned og forgrep seg på en 77 år gammel kvinne på Korsvoll.

Også hun ble forlatt hjelpeløs i snøen. Kvinnen var på vei hjem fra et møte i pensjonistforeningen da hun ble brutalt overfalt ikke langt fra sitt eget hjem. Hun lå alvorlig skadet i respirator og kom til bevissthet etter to dager.

Begge kvinnene fikk blant annet brudd og blødninger i hodet etter overfallene. Sønnen til kvinnen i 80-årene var ansatt som tjenestemann i Oslo-politiet da voldtekten skjedde.

Døde i februar

Trine Rjukan

KLIENTEN DØDE I FEBRUAR: Trine Rjukan har vært bistandsadvokat for kvinnen i 80-årene, som ifølge tiltalen ble overfalt og voldtatt på Etterstad. Hennes klient døde i februar.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Kvinnen i 80-årene som ifølge tiltalen ble overfalt og voldtatt på Etterstad, døde i februar i år. Ifølge kvinnens bistandsadvokat ble livskvaliteten hennes svært dårlig eller overfallet i 2012.

– Min klient ble sterkt redusert som følge av voldtekten. Hun var likevel veldig opptatt av at denne mannen skulle straffes for det han hadde gjort, sier Trine Rjukan til NRK.

Voldtekten skjedde ifølge Rjukan da kvinnen i 80-årene var ute å gikk sin daglige tur. Etter voldtekten ble hun redd for å gå ut. Hun ble også fysisk dårligere.

– Hun var sjokkert over at en person kunne være så kynisk i sine handlinger at han bevisst plukket seg ut forsvarsløse offer. Personlig setter jeg dødsfallet i sammenheng med voldtekten, sier Rjukan.

Felt av DNA

Politiet fikk DNA-treff på mannen etter å ha funnet spor på åstedene der voldtektene fant sted. DNA-funnene ble sammenlignet med genetisk materiale som rumeneren avga etter to innbrudd i Østfold.

Etter en internasjonal etterlysning ble mannen sporet opp i Paris, og senere utlevert til Norge. Han sitter i dag varetektsfengslet i Oslo fengsel.

– Han erkjenner ikke straffskyld etter tiltalen. Utover det ønsker jeg ikke å kommentere saken før jeg har gått gjennom tiltalen med min klient, sier mannens forsvarer Amir Hossain Mirmotahari til NRK.

Mannen er også tiltalt for flere kriminelle forhold i Norge. Blant annet et tilfelle av grovt overfall og ran av en kvinne i 50-årene. Tidligere har politiet sagt at de ikke utelukker at gjerningsmannen har operert flere steder i Norge og i andre land.

Saken starter i Oslo tingrett i september.