Hopp til innhold

Politiet bruker falske profiler mot kriminelle

Facebook og andre sosiale medier er en arena for lovbrudd. Politiet går «undercover» på nettet.

Skjermdump fra Facebook-gruppe

MANGE GRUPPER BRYTER LOVEN: Ifølge både tolletaten og politiet er det flere grupper på Facebook hvor det selges ulovlige varer.

Foto: Skjermdump

NRK har avdekket flere lukkede grupper på Facebook hvor det forekommer salg av smuglersprit, tobakk, potensmidler og andre varer. Gruppene har til sammen flere tusen medlemmer. Kripos har en egen politipost på nett og mener Facebook er flinke til å stenge grupper som blir rapportert av brukerne, sier politioverbetjent Emil Jenssen ved Kripos.

Emil Jenssen

FÅR INFORMASJON FRA FACEBOOK: Politioverbetjent Emil Jenssen i Kripos sier Facebook gir dem IP-adresser og annen informasjon om personen som står bak gruppa.

Foto: Fouad Acharki / NRK

– Vi får mange tips om grupper hvor det selges smuglersprit, narkotika eller andre ulovlige ting. Da går vi inne i disse gruppene for å sikre bevis til straffesakene.

Bruker falske profiler

Noen ganger melder politiet seg inn i lukkede grupper for å sjekke hva som foregår der, men i enkelte grupper må de være mer anonyme. Dette bestemmes av påtalemyndigheten i straffesaker, sier Jenssen.

– I noen grupper er det åpenbart at kriminelle ting skjer, og da går vi inn for å sikre bevis. Da lar vi være å avsløre vår identitet som politi. Denne metoden har kun politiet lov til å bruke, for de fleste andre kan det være straffbart å utgi seg for å være noen andre.

Andre ganger infiltrerer politiet lukkede grupper i sosiale medier eller fremprovoserer et salg, sier Jenssen.

– Da avtaler vi et møtested for en handel ved bruk av en falsk profil, for eksempel. Dette er en metode påtalemyndigheten kan bruke i etterforskningen.

– Hva med en privat samtale mellom to personer som dere mistenker gjør noe kriminelt?

– For at vi skal få innpass i en slik privat samtale må den ene parten sende oss samtaleloggen i form av et tips. Vi får også tilgang til private samtaler gjennom beslag av telefoner og også fra Facebook, for eksempel, hvis vi har mistanke om at to personer snakker om noe kriminelt.

Avhengig av brukerne

Facebook skriver i en mail til NRK at de forbyr markedsføring og salg av ulovlig innhold, inkludert ulovlige rusmidler. Dermed er de avhengige av at brukerne rapporterer kriminell virksomhet.

«Vårt team vurderer klager og fjerner innhold som bryter med retningslinjene våre, og i noen tilfeller vil kontoen eller gruppen bli stengt», skriver de.

Kripos forteller at de ikke har en direktelinje til Facebook for å få stengt grupper hvor det foregår noe kriminelt, men sier at nettstedet er behjelpelig med informasjon.

– Hvis det er en straffesak kan vi gå til domstolen og få en kjennelse og sende den til Facebook. De sender oss så informasjonen vi trenger. Vi har muligheten til å gjøre dette i nødrettsspor også, hvis det er fare for liv og helse. Da går det veldig raskt, ofte under en time. I andre straffesaker tar det lengre tid.