Her jakter dykkerne etter Klaretjernormen

Klaretjern i Aremark er viden kjent blant norske sportsdykkere for sitt glassklare vann, men enkelte hevder tjernet likevel skjuler en hemmelighet.

Den erfarne sprotsdykkeren Kai Andersen forteller om sitt forhold til den påståtte sjøromen som lever i Klaretjern.

ORMEN: Se den erfarne sportsdykkeren Kai Andersen fortelle om sitt forhold til den myteomspunne Klaretjernormen.

– Det er ganske enkelt et fantastisk sted å dykke. Ikke minst på grunn av det mange tror er tull, men det er faktisk ikke bare Loch Ness som har en sjøorm. Vi har Klaretjernormen også, og den er vi veldig på jakt etter, sier den erfarne sportsdykkeren Kai Andersen til NRK.

Han var blant de første som dykket i tjernet i Aremark i Østfold på 1970-tallet, og forelsket seg raskt i den trolske stemningen Klaretjern byr på.

Sportsdykkerveteran Kai Andersen ved Klaretjern i Aremark

VETERAN: Kai Andersen var blant de første som dykket i Klaretjern på 1970-tallet.

Foto: Kathrine Brønn / NRK

– Vi har ikke sett den direkte, men jeg har sett antydninger og lurt på hva det kan være. Den er jo veldig sky, sier Andersen om den påståtte sjøormen.

– Veldig spesielt

Men det er ikke bare dykkerveteranen fra Halden som har et spesielt forhold til Klaretjern. Det glassklare vannet tiltrekker seg dykkere fra hele Østlandet, og denne fredagen treffer vi representanter for både Halden og Fredrikstad sportsdykkere.

– Jeg var vel her første gang i 1980, og pleier å gjøre to til fem dykk her i året. Du opplever noe nytt hver gang, og akkurat Klaretjern er som å gå oppe på fjellet for det er så god sikt, og det gir en egen stemning, sier Runar Helgesen.

Han har holdt på med dykking i 36 år, mens Joakim Tveit er litt ferskere i gamet.

– Det er veldig spesielt og det er en egen følelse. Det å kunne se dypt og følge fjellkanter nedover er noe man ikke alltid får her oppe i Norge. Da må man nok lenger sørover, og i saltvann, sier Tveit til NRK.

Sportsdykkere ved Klaretjern i Aremark

TROLSK: Klaretjern i Aremark er et yndet sted å besøke for sportsdykkere fra hele Østlandet. Det glassklare vannet og den trolske stemningen tiltrekker.

Foto: Kathrine Brønn / NRK

Like sterk i troen

Under fredagens dykk var det ingen av dem som så noe til den myteomspunne Klaretjernormen, og de er kanskje ikke like sikre som Andersen på dens eksistens.

Sportsdykkerne Joakim Tveit (t.v.) og Runar Helgesen

STAMGJESTER: Joakim Tveit (t.v.) og Runar Helgesen dykker i Klaretjern flere ganger i året, men har foreløpig ikke sett noe til sjøormen.

Foto: Kathrine Brønn / NRK

– Jeg tror ikke jeg var dypt nok. Jeg så noen skygger, men det er jo mulig det var en annen dykker også, sier Joakim Tveit smilende.

– Jeg vil ikke ha på meg at jeg har sett noe som helst, men det var dårlig sikt så hva som lå bak vet vi jo ikke, supplerer Runar Henriksen.

Og Kai Andersen lar seg ikke svekke i troen, selv om sjøormen i tjernet ikke ble observert denne gangen heller.

– Særlig på den ene siden av tjernet ligger det jo falne trær. Der har det begynt å gro alger som ser ut som spindelvev, og bak der kan jeg godt se for meg at sjøormen svømmer i ett med bakgrunnen, sier han lurt.