Østfold mister sin høyeste topp

Når Akershus «sluker» Østfold-kommunen Rømskog, mister også Østfold sitt høyeste punkt.

Slavasshøgda

HØYEST I ØSTFOLD: En bolt, en varde og mange grantrær. Men nå havner Slavasshøgda i Akershus.

Foto: Nina Didriksen / NRK

De fleste forbinder nok «fylkestopp» med en politiker på høyt nivå. For friluftsentusiaster med samlemani betyr det noe annet: Å bestige den høyeste toppen i et fylke.

Sondre Kvambekk

TOPPSAMLER: Sondre Kvambekk har vært på flere fjelltopper enn de fleste. Her på Store Austanbotntinden i Jotunheimen.

Foto: Marianne Caspari

Østfolds høyeste topp heter Slavasshøgda og ligger i Rømskog kommune. Dermed oppstår en spesiell situasjon når Rømskog slår seg sammen med Aurskog-Høland kommune i Akershus, noe de to kommunene har undertegnet en intensjonsavtale om: Østfold mister fylkestoppen.

Skjønt, Slavasshøgda er knapt en topp, snarere et lite platå, 336 meter over havet, et sted i en granskog i Rømskog. Utsikten er bare grantrær.

Toppsamling er populært

Å gå toppturer er blitt en trend. Enklere utstyr og sosiale medier medvirker til det. En ivrig toppsamler er Sondre Kvambekk fra Asker i Akershus. I mange år har folk kunnet følge turrapportene hans på nettsteder som Fjellforum.no og Peakbook.org.

– Jeg tror de fleste mennesker har glede av å samle på ting, enten det er frimerker eller fjelltopper, sier Sondre.

TIL TOPPS: Vårtur i Jotunheimen.

TOPPTURER TAR AV: Stadig flere vil gå på høye fjelltopper. Disse er på vårtur i Jotunheimen.

Foto: Reidar Gregersen / NRK

Kvambekk begynte å samle topper som 11-åring, da han fikk den lyse ideen at han skulle ta med nabobikkja på så mange fjelltopper som mulig.

– For meg har dette vært en motivasjon til å komme meg til nye plasser.

Lister er viktige for mange toppsamlere. Det finnes mange lister: Norske fjelltopper over 2000 meter (Sondre hadde tatt alle 386 da han var 19), fylkestopper, kommunetopper og «10 på topp» i hver kommune er bare noen av dem.

– Det er bare fantasien som begrenser hva man kan samle på av topper, sier Kvambekk.

25-åringen har vært på flere topper enn de fleste vil besøke i et helt liv. Nå studerer han i Sogndal for å bli fjellguide. På si' driver han firmaet 500fjell med foredrag og turer.

Færre fylkestopper

Tilbake til Slavasshøgda. Ikke bare mister den statusen som fylkestopp, med sine 336 meter degraderes den også grundig som kommunetopp. Aurskog-Hølands høyeste punkt, Sommerfjøstoppen, er 393 meter og blir den sammenslåtte kommunens toppunkt.

Artikkelen fortsetter under kartet.

Laster kart, vennligst vent...

SE TOPPEN PÅ KARTET: Slavasshøgda ligger nå i Østfold, men bytter fylke når de to kommunene slår seg sammen.

Hvis kommunesammenslåingen blir gjennomført, overtar Viktjernhøgda statusen som Østfolds fylkestopp. Den ligger i Trøgstad og rager 331 meter over havet.

NRK har sett på intensjonsavtalene og på kartet: Ingen andre fylker mister sin høyeste topp i forbindelse med en kommunesammenslåing. Det blir bare færre kommunetopper.

Men det stopper ikke der: Mange fylkestopper kan nemlig forsvinne hvis kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner får igjennom sin regionreform. Hvis Norges 19 fylker blir til 10 regioner kan toppsamling snart bli en enkel hobby for folk flest.