Opposisjonen krever åpen høring

Opposisjonspartiene i Halden stoler ikke på rettferdighet i granskingen av ishallsaken. Nå krever seks partier åpen høring.

Halden ishall

'Under en slik åpen høring skal det være plass til presse og tilhørere. Alle fakta må komme på bordet, slik at saken kan avsluttes etter at haldensamfunnet har fått vite den hele og fulle sannhet om hva som skjedde og hvorfor i saken om Halden ishall', heter det fra de seks partiene som krever en åpen høring om ishallen.

Foto: Rainer Prang / NRK

En samlet opposisjon i Halden krever mer enn den varslede granskingen av ishall-saken.

Seks partier vil ha en høring i full offentlighet.

Ombyggingen ishallen pågikk i flere år, og ble i følge Halden kommunes posisjonspartier (Ap, SV og Krf) og administrasjon dobbelt så dyr som planlagt.

Per Egil Evensen i Halden FrP har ikke tillit til den varslede granskingen, selv om den skal gjøres av eksterne.

- Nei, slik som dette legges opp nå, mener vi prosessen er styrt på en slik måte at vi ikke får en ærlig gransking, sier Evensen til nrk.no.

Les også:

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Video Krever åpen høring

Se TV-reportasje fra mandag 16. mai

Verkebyll for Halden

Kravet om en åpen høring er undetegnet av Høyre (Thor Edquist, ordførerkandidat), Frp ( Per Egil Evensen, ordførerkandidat), Venstre (Geir Helge Sandsmark, ordførerkandidat), Senterpartiet (Jon Brevig), og De Grønne (Vibeke Julsrud) fra opposisjonen.

Pensjonistpartiet, ved Odd Sæthre, har også gitt sin støtte til en åpen høring av ishallsaken.

- Mange i lokalsamfunnet hevder at en direkte følge av at ishallen ble stengt høsten 2009, var at ishockeyklubben Comet gikk konkurs i oktober i 2009, sier Høyres ordførerkandidat, Thor Edquist, til nrk.no.

Per Egil Evensen, Frp Halden

- Denne prosessen er styrt, og kan aldri bli ærlig, sier Per Egil Evensen i Frp.

Foto: Kjetil Berg

Stusser på tempoet

Det var Kristelig Folkepartis Morten Christoffersen, som fikk gjennomslag for et forslag i kommunestyret i desember 2009, om at ishall-saken skulle granskes.

- At denne saken har ligget rolig i hele 2010, og nå dukker opp til behandling i mai er påfallende.

Enda mer påfallende er det at rapporten fra granskingen skal foreligge før 1. august i - seks uker før høstens valg. Det vekker ikke akkurat tillitt, at man på så kort tid skal kunne gå i dybden, sier Per Egil Evensen til nrk.no.

Han tror hele granskingen, som er initiert av rådmannen som en "ekstern gransking", kan bli brukt som et politisk redskap av den sittende posisjonen (Ap, SV og Krf) før kommende valg.

Kristelig Folkepartis Morten Christoffersen forklarer, at årsaken til at saken har dratt ut i tid, har vært at det har vært viktig å få med alle elementer, som er knyttet til ishallsaken i granskingen.

Les også:

Opposisjonspolitikere i Halden

Kravet om en åpen høring er undertegnet av fra venstre Geir Helge Sandsmark (ordførerkandidat Venstre), Jon Brevig (Senterpartiet), Thor Edquist (ordførerkandidat Høyre), Per Egil Evensen (ordførerkandidat Frp) og Vibeke Julsrud (De Grønne) fra opposisjonen. I tilegg har Pensjonistpartiet sluttet seg til kravet.

Foto: TV

Presse og publikum tilstede

De seks partiene presenterte sitt krav om åpen høring under en pressekonferanse mandag 16. mai.

Partiene peker på de mange innspillene og uttalelsene som har kommet i saken, der det påstås det stikk motsatte av hva kommunen hevder.

Flere har hevdet at hallen aldri skulle ha vært stengt, og at det verken er brukt mer penger enn det skulle og at hallen ikke er bygd feil.

- Vi ønsker at politikere, ansatte og andre involverte skal forklare seg for eksperter, som skal utrede saken.

Dette må være et ekspertpanel med kompetanse på jus, økonomi og tekniske forhold. Så må vi få belyst alle sider av saken, og folk i Halden og pressen kan være tilstede, sier Thor Edquist.

Per-Kristian Dahl

Ordfører Per-Kristian Dahl (Ap) mener kravet om en åpen høring er unødvendig.

Foto: Birger Kjølberg / NRK

- Faller på sin egen urimelighet

AP, SV og Krf gikk i desember 2009 inn for et flertallsvedtak om at disposisjonene i de to selskapene Halden Ishall Eiendom AS og Halden Ishall AS skal granskes.

I forrige uke satte politikerne av 300 000 kroner til en ekstern gransking av ishallsaken, og ordfører i Halden, Per-Kristian Dahl (Ap), mener kravet om en åpen høring er unødvendig.

- Dette faller på sin egen urimelighet. Det er sånn at vi ønsker å iverksette en uavhengig, ekstern granskining som skal se på alle de formelle politiske vedtak, som er gjort i denne saken, sier Dahl til nrk.no.

Han ønsker nå å få ro om saken, og mener den varslede granskingen er grundig nok.

- Jeg som ordfører forholder meg til de politiske vedtak, som er gjort i saken og det synes jeg også at opposisjonen nå bør gjøre, sier Halden-ordfører Per-Kristian Dahl sier til nrk.no.