Nytt pusterom for Erlandsens Conditori

Erlandsens Conditori i Halden er sikret videre drift inntil videre. Mulig avvikling av driften stod på dagsorden da styret for konditoriet hadde møte i formiddag.

Erlandsens Conditori

Styret for Erlandsens Conditori har bestemt å drive videre.

Foto: Siw Mariann Strømbeck/NRK

– Vi har hatt styremøte i formiddag, og styret anser at det ikke er uforsvarlig å drive videre på midlertidig basis ut fra det vi vet kommer inn av driftsstøtte fra velmenende støttespillere rundt omkring i Norges land. Vi kan ikke si noen dato, men vi håper at vi skal kunne holde åpent inntil vi får på plass en rettferdig løsning, sier nestleder i styret Bjørn Slåtterød.

Driften av Erlandsens Conditori har vært tema for både Stortinget, Arbeidsministeren og nå senest statsministerens kontor. De psykisk utviklingshemmede som driver konditoriet har søkt om en brukerstyrt personlig assistent for å hjelpe dem med driften. Halden kommune har avslått søknaden, og vedtaket er stadfestet av fylkesmannen.

Driften har tidligere vært sikret med både kronerulling og et bidrag fra en lottovinner. Etter det siste avslaget om brukerstyrt assistent virker framtiden svært usikker.

Håper på varig løsning

– Driften er reddet i siste liten, gang på gang. Har dere håp i sikte om en permanent løsning?

– Det er et håp, ellers hadde vi ikke gjort dette. Det har vært håp mange ganger før, vi har vedtatt omtrent det samme tidligere. Vi tror og håper at det er bedre utsikter. Det er mange rundt omkring, både lokalt og nasjonalt og på høyt politisk nivå som støtter oss. Vi har tro på en permanent løsning i sikte. Men vi har ingen garantier, og er forberedt på nye skuffelser. En eller annen gang må vi kanskje si at nok er nok. Da er det i tilfellet slik at storsamfunnet Norge ikke er modent for denne typen virksomhet per nå, sier Slåtterød

– Hvordan klarer dere å være så optimistiske?

– Det er tøffe folk som arbeider med saken vår. Det er sterke krefter som arbeider for å se på det på nytt. Samtidig er det folk som vurderer alternative løsninger. Vi har en søknad inne hos NAV på en treårig prosjektstøtte, en søknad vi ikke har mottatt noe avslag på.

Vil ikke tigge

For de to som driver konditoriet er uvissheten lite hyggelig.

– Det har vært tøft for dem, det ser vi i hverdagen, sier Slåtterød

Han er overveldet og takknemlig for engasjementet til folk og det er ikke bare lokalt i Halden. Nylig kom nyheten om at advokat Geir Lippestad vil engasjere seg i saken, vederlagsfritt.

– Vi er takknemlig for alle bidrag, men vi er ikke på tiggerferd. Vi skal ikke drive dette med tigging, det er ikke velferdssamfunnet Norge verdig.