Hopp til innhold

Får drahjelp fra hele landet

Kronerullingen for de tre ansatte på Erlandsens Conditori i Halden har langt igjen til mål, men optimismen er der.

Erlandsen conditori ansatte, ute

FÅR DRAHJELP. Kronerullingen for Malin Groth Pettersen, Daniel Harbo og Kim Robin Johansen har dratt inn 18.000 kroner på kort tid.

Foto: Christin Olsen / NRK

De tre funksjonshemmede eierne av konditoriet ble tidligere i år reddet av næringsdrivende i Halden, som samlet inn 60.000 kroner, slik at driften av kafeen skulle kunne gå videre frem til og med juni i år.

Halden kommune har sagt nei til å gi de tre en personlig assistent de trenger som en hjelpende hånd i sitt arbeid. Blant annet hjelper assistenten til med å måle opp riktig til bakverk, og gi igjen riktige summer i kassa.

Tidligere i mai ble en kronerulling startet, som har engasjert landet over.

Les også:

Langt frem til 200.000 kroner

Frem til nå har de tre eierne selv lønnet en brukerstyrt personlig assistent (BPA), men bakeriet går med underskudd, og ble derfor nødt til å søke kommunen om støtte til en assistent på deling.

En brukerstyrt assistent vil koste rundt 200.000 kroner for halvåret fra og med juli til og med desember i år.

- Kronerullingen via vår Facebookside har pågått i få dager, men vi har fått inn 18.000 kroner, forteller Randi Behn Butcher, som er primus motor for støttegruppen.

Gruppen har søkt om midler via fonds, og har hatt kontakt med musikkmiljøet i Halden for å få gjennomført støttekonserter til inntekt for en BPA-stilling.

- Jeg er født optimist, og kommer til å jobbe aktivt videre. Responsen er god, og jeg håper pengene fortsetter å komme inn, sier Randi Behn Butcher, til NRK.

Les også:

- En viktig sak

En av de som har engasjert seg i innsamlingen til de tre på Erlandsens Conditori er vernepleier Thomas Owren fra Bergen.

- Jeg har fulgt denne saken i lang tid nå, og da det ble satt igang en innsamlingsaksjon kastet jeg meg på, sier han til NRK.

Owren ga selv 500 kroner til støtteaksjonen, og via sin Facebookside oppfordret han kollegaer over hele landet om å trå til og gi penger.

- Jeg har utfordret 122 navngitte vernepleiere på vennelisten på min Facebook-side. Jeg tok kontakt med samtlige, og vet at mange av dem har bidratt, sier han.

Les også:

Erlandsens Conditori

TRENGER EN BPA. Det jobbes nå for å skaffe penger til en Brukerstyrt Personlig Assistent, som assistere Malin & co i kafeen.

Foto: Siw Mariann Strømbeck/NRK

- Har en selvsagt plass i arbeidslivet

Stortinget jobber med en ny lov, som trolig vil gi eierne på Erlandsens rett til det tilbudet de nylig fikk avslag på fra Halden kommune.

- Jeg mener utviklingshemmede har en selvsagt plass i ordinært arbeidsliv, sier Thomas Owren på sin Facebook-side.

Owren viser til en konferanse i 2007, der professor Johans Sandvin sa at utviklingshemmede aldri har hatt en sterk og talefør profesjon i ryggen.

- Det gjør fortsatt vondt, skriver Owren, og spør på sin Facebook-side om vernepleiere kan være fornøyd med det.

Eierne av Erlandsens Conditori i Halden frykter at de må stenge dersom de ikke får støtte av kommunen. I dag aksjonerte flere hundre haldensere.

- Ingen søknad til driftsstøtte

Jørn Nilsen, som er daglig leder for selskapet Fritia og som står bak konditoriet, sier til bladet FriFagbevegelse at søknaden til kommunen ikke dreier seg om driftsstøtte til kafeen.

- Erlandsens Conditori har alltid vært en privat bedrift, og skal fortsette å være det. Søknaden om assistanse handler om å kompensere for den enkeltes funksjonsnedsettelse.

Han forteller at en av de tre har dreisen på baking, men trenger litt hjelp til å stille inn tid og temperatur på ovnen. En annen har nå lært seg å håndtere betaling med bankkort, men må ha litt hjelp når kundene betaler kontant og skal ha tilbake veksel.

Assistansebehovet blir mindre etter hvert som de lærer og erfarer, forklarer Jørn Nilsen til FriFagbevegelse og anslår at nødvendig assistanse koster ca. 100.000 kroner i året per person, mot tidligere 130.000.

- Vil anke, hvis det blir avslag

I vedtaket fra Halden kommune står det at kommunen kan velge hjelpeform.

Tilbudet er at de tre eierne av konditoriet, Malin Groth Pettersen, Daniel Harbo og Kim Robin Johansen, får plass på dagsenter. Kommunen vil ikke gi den assistentordningen de trenger for å fortsette å drive sin egen virksomhet.

Halden kommune mener tilbudet om plass på dagsenter for psykisk utviklingshemmede ikke er dyrere enn det ville være å innvilge ønsket om Brukerstyrt Personlig Assistent (BPA).

- Halden kommune har lovet å komme med et svar innen utgangen av mai. Vi blir veldig glade, hvis de har endret oppfatning. Hvis ikke, vil saken bli anket til Fylkesmannen i Østfold, sier Randi Behn Butcher til NRK.