NRK Meny
Normal

Lippestad vil ta Erlandsensaken til retten

Advokat Geir Lippestad besøkte i dag Erlandsens Conditori i Halden. Lippestad vil ta saken til retten hvis ikke eierne får støtte til brukerstyrt personlig assistanse.

Erlandsens Conditori

Erlandsens Conditori i Halden har vært nær en nedleggelse flere ganger, men hver gang har familie, venner og kunder reddet dem. Nå hjelper også advokat Geir Lippestad til.

Foto: Siw Mariann Strømbeck/NRK

Daniel Harboe og Kim Robin Johansen ved Erlandsens Conditori i Halden fikk i dag besøk av advokat Geir Lippestad.

Han skal bistå med en ny søknad om støtte til en brukerstyrt personlig assistent (BPA), noe de tidligere har fått avslag på fra Halden kommune.

– Dette er et nytt regelverk som kommunene tolker forskjellig. Det synes jeg er trist, og derfor ønsker jeg å hjelpe gutta med å formulere en ny søknad til kommunen der man dokumenterer behovet enda bedre enn i dag, sier Lippestad.

Har søkt NAV om støtte

Dersom søknaden ikke fører frem, ønsker Lippestad å ta saken til retten.

Bjørn Slåtterø og Daniel Harboe

Bjørn Slåtterø og innehaver Daniel Harboe håper på en løsning for Erlandsens Conditori.

Foto: Anders Werner Winlund/NRK

– I dag er det ingen grundig juridisk vurdering av dette regelverket. Det er ingen Høyestrettsdommer som sier noe om hvordan man skal forstå dette. Fører ikke søknaden frem, så blir vi rett og slett nødt til å ta saken til domstolen for å se om kommunen tolker reglene riktig.

Erlandsens Conditori har samtidig søkt NAV om støtte på 450.000 kroner i året i tre år. Halden kommune har stilt seg bak denne søknaden, som skal behandles neste uke.

– Hvis vi får et positivt svar på søknaden vår, så har vi tre år på oss til å komme opp med en permanent og varig løsning. Det er det vi er på jakt etter, sier Bjørn Slåtterø, nestleder i styret og foresatt til Daniel Harboe.

Geir Lippestad

Advokat Geir Lippestad vil ta Erlandsensaken til retten, dersom ikke innehaverne får støtte til brukerstyrt personlig assistent.

Foto: Anders Werner Winlund/NRK

Vil skape presedens

Men Lippestad ønsker å prøve de nye reglene for retten.

– Både foreldrene, Daniel og Kim Robin er opptatt av å få en BPA. Det er en varig ordning som de kan styre og bestemme over. Det er det de ønsker, og det vil skape en forutsigbarhet for Daniel og Kim Robin, og mange andre i Norge som er i samme situasjon, sier Lippestad og legger til:

– De har fått tilbud om å være på et dagsenter. Men de ønsker å være her og bruke tiden sin på å bake, møte kunder og lære å motta og gi tilbake penger. Det er det de vil bruke tiden sin på, men da trenger de litt hjelp. Jeg mener at dette er så viktig at vi må prøve regelverket for domstolen.

Vil det skape presedens for lignende saker i fremtiden?

– Definitivt. Dette regelverket er nytt, det kom i år og det er ingen slike saker som er prøvd for domstolen tidligere. Det vil skape presedens både for denne og andre kommuner, avslutter advokaten.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Blir ishockeypresident

    Tidligere ordfører i Moss, nå stortingsrepresentant for Østfold Høyre, Tage Pettersen er innstilt til jobben som president i Norges Ishockeyforbund, skriver Moss Avis. Pettersen har vært visepresident i snart ett år. Forbundet har sitt ting i juni.

    Tage Pettersen
    Foto: Kathrine Brønn / NRK
  • Se nyhetene fra Østfold

    Programleder: Bengt-Eigil Ruud