Ny varmerekord for året – mange bøtelagt ved strender

Søndag har vært landets varmeste dag så langt i år i Sør-Norge, og rekorden ble satt i Buskerud med 32,9 grader. I morgen demper varmen seg.

Bading på Høysand

Badeliv og glede over varmen i lufta og sjøen på Høysand i Sarpsborg søndag kveld. I dag har det vært 30 graders varme i alle fylker østafjells, ifølge Meteorologisk institutt.

Foto: Sebastian Nordli/NRK

Det var Drammen og Vestfossen i Buskerud som stakk av med de høyeste temperaturene i dag, og ny årsrekord – hele 32,9 grader.

Det er to tideler høyere enn rekorden fra mai måned som lød på 32,7 grader, og ble satt i Etne i Hordaland 30. mai.

Men i alle fylker østafjells har det vært såkalt tropedag med temperaturer over 30 grader i dag. Her er listen over de høyeste temperaturene fylkesvis 3. juni fra Meteorologisk institutt:

  • 32,9 grader – Buskerud, Drammen og Vestfossen
  • 32,4 grader – Oslo, Bygdøy
  • 32,2 grader – Akershus, Hakadal
  • 30,5 grader – Vest-Agder, Kjevik og Åseral
  • 31,4 grader – Aust-Agder, Byglandsfjord
  • 31,4 grader – Telemark, Gvarv
  • 31,2 grader – Vestfold, Hof
  • 30,7 grader – Hedmark, Nord-Odal
  • 30,2 grader – Oppland, Gran
  • 30,0 grader – Østfold, Askim

– Sjeldent

– Det er veldig uvanlig at alle fylkene østafjells har temperaturer over 30 grader, slik det har vært i dag, sier statsmeteorolog Terje Alsvik Walløe.

Terje Alsvik Walløe

Meteorolog Terje Alsvik Walløe noterer at det er satt ny varmerekord for året i dag, søndag 3. juni. – Det er svært sjeldent at det er over 30 grader i alle fylkene østafjells, sier han.

Foto: Hallvard Sandberg / NrK

Vestlandet har i dag ligget litt under 30 grader, men likevel hatt temperaturer helt opp til 28,4 grader på Eik sør i Rogaland, og 28 grader på Voss og i Ullensvang.

Det er fortsatt et tydelig værskille mellom det sørlige Norge og Nord-Norge. I Tromsø er det i dag rundt 5 grader og regn. Meteorologene i Oslo håper dette skal jevne seg ut snart.

Laster Twitter-innhold

Nå dabber det av, men øker igjen

Fra i morgen kjøles det hele ned litt i sør, eller det blir litt mindre varmt. Temperaturene vil ligge rundt 20 grader mange steder i Sør-Norge.

Men så stiger det igjen mot neste helg, sier meteorolog Walløe.

– Det kan komme over 25 grader igjen i slutten av uka østafjells. Og godværet fortsetter. Vestlandet vil ligge over 20 grader i hele perioden.

Det er ekstremt tørt mange steder i landet nå, og mange håper på litt nedbør. Har du noe å by på?

– Nei, det er ikke noe å se. Det vil være veldig tørt fortsatt den neste uken, sier Walløe.

Bøtela badegjester

Den særdeles varme søndagen i Sør-Norge har ført til parkeringskaos ved mange strender.

Ved Hallerudstranda i Spydeberg i indre Østfold har politiet bøtelagt feilparkerte biler blant annet fordi veier ble helt sperret, skriver avisa Smaalenene.

Parkering ved Hallerud badeplass i Spydeberg

Badegjester har parkert overalt hvor det går an på veien ned mot Hallerud badeplass i Spydeberg i indre Østfold i dag. Flere steder har politiet i dag bøtelagt biler som har vært feilparkert ved strender.

Foto: Trude Hallerud

På det populære badestedet Høysand i fjorden i Sarpsborg parkerer folk absolutt overalt og det råder kaos, skriver SA.

Ved Stampetjern badeplass ved Leirsund i Skedsmo kommune ble brannvesenet parkert inne av biler da de var ute for å kontrollere grilling på stedet, melder politiet på Twitter.

Alarmsentral Øst gikk ut med denne meldingen i 17-tiden for å unngå at utrykningskjøretøy blir sperret inne eller ikke kan komme fram:

Laster Twitter-innhold