NRK-kommentator: – Forstår naboene

Naboene reagerer sterkt på at staten tilbyr pengeerstatning for å sikre 22. juli-minnesmerket på Sørbråten. – Rart å komme med så sent, mener Agnes Moxnes om tilbudet.

Minnesmerke Utøya

TIL RETTEN: Naboene og staten blir ikke enige om beliggenheten til 22. juli-minnesmerket. Naboene vil ikke ta imot pengekompensasjon fra staten, og nå går saken trolig videre til retten.

Foto: Jonas Dahlberg Studio / NTB scanpix

Staten vil ikke endre plasseringen av minnestedet etter 22. juli, istedenfor tilbyr de en økonomisk kompensasjon til naboene. Det kommer frem i en pressemelding fra naboene, som reagerer sterkt på tilbudet.

Kulturkommentator i NRK, Agnes Moxnes, forstår at naboene opplever statens tilbud som provoserende.

Agnes Moxnes

FORSTÅR NABOENE: Agnes Moxnes skjønner at naboene til det planlagte minnesmerket på Sørbråten lar seg provosere av statens tilbud om pengekompensasjon.

Foto: NRK

– Ja, jeg skjønner naboene veldig godt. Både fordi at de gjorde en innsats 22. juli og fordi de har ikke bli hørt i utviklingen av dette minnestedet. Hole kommune foreslo helt andre steder å ha minnesmerke på, og staten overprøvde både kommunen og naboene.

– Burde behandlet saken annerledes

Moxnes legger til at for naboene handler dette om at de ønsker å endre beliggenheten for minnesmerket. Tilbudet til staten kommer på et merkelig tidspunkt, mener hun.

– Hele denne saken har kommet ut skjevt, så å komme med et pengetilbud nå virker veldig rart. Det er enda et eksempel på at kommunikasjonen mellom naboene til minnestedet på Sørbråten og staten har vært nokså dårlig hele veien.

Moxnes sier at staten burde gjort det annerledes fra starten av, men at det samtidig er enkel å være etterpåklok.

– Dette er en situasjon som vi aldri har vært i før i Norge. Da kan man også skjønne hvorfor dette kom så skjevt ut.

– Ikke riktig

Anders F. Wilhelmsen

Regjeringsadvokat Anders Wilhelmsen

Foto: NRK

Anders Wilhelmsen er regjeringsadvokat. Han ønsker ikke å la seg intervjue i saken, annet enn å komme med følgende kommentar til NRK:

– Staten har i et innlegg til tingretten åpnet for forhandlinger om utforming av minnesmerket og kompenserende tiltak som avskjerming. Det er ikke riktig at staten har tilbudt saksøkerne penger for å trekke saken. Det som derimot er korrekt er at vi ovenfor saksøkernes advokat, advokat Stabell, også har sagt at vi kan være villig til å forhandle om erstatning til naboer dersom minnesmerket påviselig har ledet til redusert eiendomsverdi for dem. Så langt er det imidlertid ingen som har tatt dette opp som aktuelt.

Kan bli tøft i retten

Fristen for å løse saken via rettsmekling gikk ut i 1. desember. Nå går saken trolig til retten, om ikke staten velger å trekke forslaget om minnesmerket på Sørbråten. Moxnes tror naboene kan få det tøft i en rettssak.

– Det er ikke på noen måte opplagt at naboene kommer til å vinne den saken fordi det er store nasjonale interesser som er større enn naboene sine. Staten er en kraftig aktør i en slik situasjon. De skal også ta hensyn til de som opplevde 22. juli som et personlig tap og også andre som opplever sorg etter 22. juli.

– Hvor store er sjansene for at staten trekker forslaget om minnesmerket på Sørbråten?

– Det er vanskelig å si. De har kommet med flere utspilt. Det ene er at de kunne begynne på nytt igjen med dette minnesmerket, så kommer dette med pengekompensasjonen.

– Ingen av forslagene går hjem, men det viser at staten på ingen måte ønsker en rettssak. Så kommer spørsmålet om hvem man skal ta mest hensyn til i en sånn type sak.