Hopp til innhold

NAF: – Denne våren står slaget om elbilfordelene

Det å slippe bomavgiften sees som den største fordelen ved å kjøre elbil.

Elbiler som suser forbi i kollektivfeltet har provosert mange, og både forsinket og irritert særlig bussjåfører. Men det å kunne kjøre forbi de andre bilene som stamper i kø, viser seg ikke å være så attraktivt som man kanskje skulle tro.

Det viser en stor elbilundersøkelse som NAF har gjennomført og som presenteres i dag.

Det å slippe bomavgiften sees som den største fordelen ved å kjøre elbil.

Lavere årsavgift og manglende moms står også høyt på lista, mens fordelen ved å kjøre i kollektivfeltet havner på sjuendeplass av de ni opplistede godene.

Stig Skjøstad, administrerende direktør i NAF, er ikke overrasket.

Stig Skjøstad

Stig Skjøstad, administrerende direktør i NAF mener fordelene må evalueres på sikt, men ønsker at dagens politikk videreføres en stund til.

Foto: Grethe Kielland-Jenssen / NRK

– Nei, egentlig ikke. Bompenger, driftskostnader og hva det koster å kjøpe en bil er utrolig viktig når folk planlegger sin hverdagsreise, sier han.

LES OGSÅ: Folket heier på elbilene

– Ikke rør dem

I fjor rullet nesten 41.000 elbiler på veiene i Norge, og elbilsalget utgjør 12,7 prosent av det totale salget av nye biler i Norge.

Avgiftsfordelene for kjøp og bruk av elbiler fortsetter til 2017 eller frem til det er solgt 50.000 nullutslippsbiler. I beslutninger om tilgangen til kollektivfelt og gratis parkering skal også lokale myndigheters synspunkter veie tungt.

– Summen av insentivene er en suksess – ikke rør dem. Nå må vi la dette få bestå til vi har et elbilmarked som står på egen bein. Tar du bort fordelene nå knekker hele markedet og da har vi ikke noe elbilsalg i det hele tatt, advarer Stig Skjøstad.

– Kjører til de stenger kollektivfeltet

Elbileierne NRK har snakket med er begeistret for fordelene, men trekker frem ulike sider de setter pris på.

Steinar Bjørnstad kjører Tesla, men er usikker på om han vil fortsette med det dersom det blir dyrere å kjøpe elbil.

– Akkurat nå er det er fullstendig avgiftsfritak på elbilene, og det er et veldig viktig insitament. Den vil bli veldig dyr å anskaffe seg ellers, mener han.

– Jeg fortsetter å ha elbil helt til de stenger kollektivfeltet, slår Tom Østerby fast.