Hopp til innhold

Nå kan man studere ekstremisme

Fra høsten av kan man studere «ekstremisme og radikalisering» på Høyskolen i Oslo og Akershus. Ekstreminstforsker Lars Gule mener det er behov for økt kompetanse blant de som jobber med de utsatte samfunnsgruppene.

Høgskolen i Oslo og Akershus sine lokaler på Bislett i Oslo

UTDANNING: Høgskolen i Oslo og Akershus ligger på Bislett i Oslo.

Foto: Fjeldstad, Knut / SCANPIX

Lars Gule

Lars Gule, forsker på ekstremisme.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

– Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) er den første utdanningsinstitusjonen i Norge som tilbyr faget «ekstremisme og radikalisering», sier ekstremistforsker, Lars Gule.

15 poengs-faget er et eget nettkurs som er rettet mot «førstelinje-tjenester» landet over, spesielt mot de som jobber med ungdom. Det er tenkt at blant annet politi, helsepersonell, sosialarbeidere og kriminalomsorgen skal kunne delta.

Slik skal de lære hvilke faresignaler man skal se etter, forteller Gule. Han mener det er høyst på tide med et slik fag.

– Vi tror det er behov for økt kompetanse blant de som møter unge som er på vei inn i miljøer med ekstreme holdninger, sier Gule, som også er faglig ansvarlig for det nye kurset.

– Fokus på internett

Gule har sammen med ansatte ved HiOA tatt initiativ til kurset, som nå er akademisk godkjent. Selv om kurset er nettbasert strekker det seg over totalt ni dager på ett semester.

Prislappen for kurset er drøye 15 000 kroner, som det er tenkt at for eksempel arbeidsgiver skal betale.

I USA finnes det allerede flere slike kurs, men i Norge har det kun blitt holdt enkeltstående kurs og konferanser som ikke har vært akademisk godkjent, ifølge Gule.

Han forteller at tematikken kan være bakt inn i andre fag ved ulike studier, men at faget er det første av sitt slag.

– Studentene vil lære om alle formene for ekstremisme, og det vil fokuseres på hvordan internett brukes til å mobilisere ekstreme meninger. De vil også lære om hvordan de kan gjenkjenne bevegelser hos utsatte personer og grupper, og om hvordan de kan forebyggge og rehabliltere, sier Gule.

Senest i januar uttalte PST at trolig 70 norske statsborgere har reist til Syria for kjempe for IS.

– Viktig med fordypning

Even Sollie

Even Sollie, politistudent og leder i Studentrådet.

Foto: Fouad Acharki / NRK

På Politihøyskolen i Oslo har de allerede ekstremisme som et fag, men det går ikke an å fordype seg i det. Leder i studentrådet og politistudent, Even Sollie, har tro på at flere vil søke det nye faget.

– Det er viktig med mer innsikt i ekstremisme og hatkriminalitet. Politihøgskolen har noe om det, men ikke fordypningen som dette kurset gir, sier Sollie.