Nå er det bestemt: Her er Egon Olsens allé

Peter N. Myhre foreslo det. Nå har bydelsutvalget sagt: Jada, alléen kan kalles opp etter serieforbryteren fra Olsenbanden-filmene.

Petter N. Myhre kommer ut av døra til botsfengselet forkledd som Egon Olsen.

– Hvis det er noen sidrumpa havrenakker eller noen lusne amatører som stemmer imot dette, da blir det bråk, sa FrP-politikeren Peter N. Myhre da han foreslo veinavnet.

Denne uka vedtok bydelsutvalget i Gamle Oslo at alléen foran Botsfengselet på Grønland i Oslo skal hete Egon Olsens allé.

Det var Peter N. Myhre (FrP) som foreslo navnet på alléen i fjor høst.

– Det var en idé jeg fikk fordi jeg var i København og så at Vridsløselille Statsfængsel hadde en vei inn som het Egon Olsens vei, sier Peter N. Myhre.

«Venter på far allé»

Navneforslaget har vært til høring, slik det skal. Både Språkrådet, Kartverket og mange privatpersoner ville ha inn en genitiv-S, slik at navnet ble Egon Olsens allé, ikke Egon Olsen allé. Ellers var de som uttalte seg opptatt av litt ulikt.

  • Alléen til Botsfengselet er viktig. Særlig viktig har den vært for alle pårørende til innsatte. Koner, mødre, forloveder og kjærester som trofast har stilt opp for innsatte i mange år, barn som har ventet og lengtet etter far hele oppveksten. De har gått her. Ventet utenfor porten. Igjen og igjen. Alléens navn bør reflektere dem som har benyttet den mest. F.eks. Venter på far allé, skrev Liselotte Aune Lee.

  • De innsatte har reagert med at de ikke føler seg tatt på alvor. Deres innsigelser og forslag burde tillegges ekstra vekt – både fordi de er nærmeste naboer uten å ha valgt det selv, og fordi de som gruppe har liten mulighet til å nå fram med sine synspunkter. Når de mener noe, bør vi lytte, skrev Maria Wattne.
  • Her kan du lese alle høringsuttalelsene

Et lite minne om Egon

Knut Bohwim (t.v.) og Stein-Roger Bull

Knut Bohwim var norsk Olsenbanden-regissør.

Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

I de norske Olsenbanden-filmene pleide Egon komme ut fra Botsfengselet med en ny plan. En plan som gjerne endte med at Egon og kameratene ble arrestert på nytt.

Knut Bohwim hadde regien på 12 av de norske filmene, med Arve Opsahl i hovedrollen som Egon.

På NRKs spørsmål om hva Knut Bohwim syns om at alléen nå skal hete Egon Olsens allé, svarer han.

– Det må vel være greit det. Da blir det et lite minne om Egon, om ikke Arve.