Hopp til innhold

Munch inn i byrådsforhandlingene

Lambda, det planlagte Munch-museet i Bjørvika, blir et viktig kort i byrådsforhandlingene i Oslo.

Byrådet

Høyre i Oslo, her ved Stian Berger Røsland (t.v.) og Fabian Stang, vil trolig kreve at Frp støtter utbyggingen av et nytt Munch-museum for å ta partiet med i byråd.

Foto: Junge, Heiko / Scanpix

Høyre har valgt å gå videre med Fremskrittspartiet med sikte på å danne et H/Frp-byråd. Men Høyre har flere krav til Frp.

– Jeg vil ikke gå inn på hva vi konkret har sagt til Frp, men vi har nevnt noen forutsetninger som vi mener må være tilstede for at vi skal kunne gå videre med forhandlinger om en ny plattform, sier byrådsleder Stian Berger Røsland til NRK.

– Må velge

Høyre og byrådsleder Stian Berger Røsland hadde egentlig lagt et løp der de ville forhandle parallelt med Fremskrittspartiet om et forstsatt Høyre-Frp-byråd, og med Venstre og Kristelig Folkeparti om et sentrum-Høyre-byråd.

Før helgen ga Fremskrittspartiet klar beskjed om at Høyre måtte velge side.

Gruppelder i Frp, Carl I. Hagen, godtok ikke at Høyre skulle forhandle med både hans parti og med sentrumspartiene.

Lambda

Nå er det planlagte Lambda-bygget i Bjørvika inne i forhandlingene. Fremskrittspartiet støttet opprinnelig denne planen, men endret mening før valget og ønsker det lagt til Nasjonalgalleriet.

Høyre stiller krav til Frp om å støtte utbyggingen av Lambda i Bjørvika, for å ta partiet med i byråd.

Tre alternativer

Gruppeleder i bystyret for Frp, Carl I. Hagen ønsket mandag ikke å bekrefte at Lambda er en del av forhandlingene. Han skal tilbake til forhandlingsutvalget og referansegruppen med kravene fra Høyre.

Først mandag ettermiddag kan det bli klart hva Fremskrittspartiet svarer.

Før mandagens forhandlinger var det tre mulige byrådsalternativer; dagens Høyre-Frp-byråd, et nytt Høyre-Venstre-KrF-byråd eller et rent Høyre-byråd.

Konstitueringen av det nye byrådet skjer først 26. oktober.