Hopp til innhold

Milliardselskap vil bruke Bredes idé i kampen mot brunsneglene

Verdens største kjemiske konsern fikk øynene opp for sneglefellen til drammenseren, men han sitter igjen uten en eneste krone.

Brede Holst

PETTER SMART: Tidligere naturfaglærer og leder i Konnerud Hagelag, Brede Holst, har pønsket ut en metode for å sette en stopper for sneglene.

Foto: Rubina Butt / NRK

Sammen med Torstein Bjarne Mo fikk den pensjonerte naturfagslæreren Brede Holst en idé. Restene fra et bryggeri, mikroskopiske ormer og dugnadsånd skulle bekjempe det enorme antallet brunsnegler på Konnerud i Drammen.

– Det var en nabo som måtte plukke over 1000 snegler i hagen sin som tok kontakt med oss og lurte på om vi kunne hjelpe han, forteller Holst.

I dag er han leder i Konnerud Hagelag, og gleder seg over at «Konnerudmetoden» har tatt av i Norge og nå videre i Skandinavia.

Fløyet ned til Danmark

Nemaslug

VIKTIG: Nemaslug, som allerede utvikles av BASF, er den viktigste ingrediensen i Konnerudmetoden.

Foto: Signe Karin Hotvedt/NRK

Etter aksjonen der 1500 naboer gikk til krig mot brunsneglene ble metoden til Holst populær i Norge, og har blant annet blitt testet i Hole, Ringerike og Notodden. Holst har holdt foredrag og blitt kontaktet av hagelag fra sør til nord i landet. Men én dag kom en spesiell telefon.

– Anders Fjendbo, i BASF tok kontakt med oss og lurte om vi hadde noen gode tips til hvordan man kunne bekjempe brunsneglene – og det hadde vi, forteller Holst

Danskene kom først til Norge for å undersøke metoden nærmere, men bestemte seg raskt for å invitere Holst ned til Aarhus for å presentere metoden sin.

– Vi hadde i forkant tenkt at flere burde ta i bruk metoden, så det var artig at det skjedde av seg selv.

Sikter mot landbruket

Det tyske selskapet BASF er de som står bak den viktigste ingrediensen i Konnerudmetoden, Nemaslug. Produktet er en samling av mikroskopiske ormer som angriper brunsneglene.

rural denmark

STOR SKALA: Metoden skal omfatte større områder og det skal utvikles utstyr til landbruket.

Foto: Colourbox
Anders Fjendbo profil

SPENT: Anders Fjendbo står for utviklingen videre.

Foto: BASF

Anders Fjendbo, som jobber med prosjektet i Danmark, forteller at de har fulgt med på utviklingen.

– Vi har sett at de har hatt en god utvikling på Konnerud, og at arbeidet er godt dokumentert, sier Fjendbo.

Videre kommer selskapet til å undersøke metoden i samarbeid med Aarhus Universitetet for å så utvikle et ferdig produkt.

– Nå ser vi på hvorvidt vi kan utvikle metoden og tilpasse den til landbruket. Vi er allerede i gang med å bygge en maskin som kan spre fellene over større områder, forteller Fjendbo.

Brunskogsnegle

DØDELIG ÅTE: En brunskogsnegl på Konnerud spiser blandingen, bestående av Nemaslug samt mask og gjærevæske fra ølbryggeriet.

Foto: Mai-Therese Halle

Tjener ikke én krone

Selv om «Konnerudmetoden» kan være gull verdt for milliardselskapet med over 115.000 ansatte, sitter Brede Holst og Torstein Bjarne Mo igjen uten én eneste krone.

– I utgangspunktet synes vi det er greit ettersom idéen ble tuftet på frivillig arbeid, sier Holst.