Mener kvinnen ble utnyttet

I dag starter den første rettssaken etter at korrupsjonssaken ble rullet opp i Drammen kommune. Det er søsteren til den korrupsjonssiktede kvinnen som i dag må møte i retten, tiltalt for å ha forsøkt å fjerne bevis i saken.

Politiet går til pågripelse i korrupsjonssak i Drammen kommune

Her går politiet til pågripelse av kvinnen som nå er tiltalt for å ha hjulpet til med å skjule bevis i en straffesak.

Foto: Bjørn Olav Nordahl / NRK

Det var i januar i år at korrupsjonssaken i Drammen kommune ble rullet opp. Den kvinnelige saksbehandleren i byggesaksavdelingen har vært etterforsket siden høsten 2015.

Ansatte i kommunen hadde da jobbet i månedsvis i det skjulte for å avsløre det de mistenkte at kvinnen holdt på med. Saksbehandleren skal ha mottatt flere hundre tusen kroner i bestikkelser fra utbyggere i Drammen i nærmere 30 saker. Hun er siktet for grov korrupsjon.

I dag må hennes søster møte i Drammen tingrett. Ifølge tiltalebeslutningen, fjernet kvinnen flere ringpermer, byggesakstegninger og en konvolutt med 15.000 kroner fra sin søsters bolig. Hun gjorde dette etter at søsteren hadde ringt henne og bedt henne om å gjøre det. Da var søsteren akkurat blitt siktet for korrupsjon.

Ble pågrepet hjemme

Hans Lyder Haare, aktor og politiadvokat

Politiadvokat Hans Lyder Haare er aktor i saken.

Foto: Harald Inderhaug / NRK

Det var da hun skulle kjøre fra søsterens bolig med alle dokumentene, at politiet slo til og pågrep henne. I avhør med politiet har hun erkjent for å ha fjernet bevis, men nekter straffskyld.

– Hun sier hun først senere forstod hvorfor hun ble pågrepet.

Det sier politiadvokat Hans Lyder Haare, aktor i saken. Han sier at han har gode bevis i saken.

Opptak av telefonsamtalen

– I rettssaken kommer jeg til å spille av en lydlogg fra telefonsamtalen mellom de to søstrene. I den vil det komme frem hva som skjedde dagen vi pågrep henne, sier Haare.

– Dette er en veldig alvorlig sak. Korrupsjon har en høy strafferamme, og derfor vil straffeutmålingen bli deretter, sier Haare.

– Forstod ikke hva hun gikk med på

Advokat Martin Smith

Advokat Martin Smith er forsvarer for den tiltalte kvinnen.

Foto: Advokatene Schade, Rivrud, Haaland, Lyngås & Smith DA

Martin Smith er kvinnens advokat. Han mener hun ikke helt har forstått hva hun gikk med på da hun fjernet dokumentene.

– At det ble hentet ting vil hun ikke benekte. Det som er spørsmålet, og som kan bli tema i retten, er om hun har forstått at hun vanskeliggjorde etterforskningen. Det spørsmålet må retten ta stilling til; altså om hun i januar forstod det, sier Smith.

– Aktoratet kommer til å spille av en lydlogg fra telefonsamtalen mellom kvinnen og hennes søster. Hva venter du deg av det?

– Lydloggen er jo der som bevis, og den må vi bare forholde oss til, sier Smith.

– Jeg mener hun er blitt utnyttet av den korrupsjonssiktede kvinnen. Jeg kommer også til å legge frem en legeattest som forteller litt om hennes helsetilstand, sier Smith.

Hovedsaken etterforskes fortsatt

Selve den store korrupsjonssaken er fortsatt under etterforskning. Haare forteller om et tidkrevende og vanskelig arbeid.

– Vi holder fortsatt på med avhør av tiltakshaverne, og noen av dem kommer vi helt sikkert til å ønske å avhøre igjen, sier han.

Han håper politiet kan sette et punktum i etterforskningen i løpet av høsten.

– Noen rettssak blir nok ikke før tidligst neste år, sier Haare.