Mange barn er for dårlig kledd i kulda

– Barn kommer på skolen uten votter og lue og med tynne sokker når det er mange minusgrader, sier rektor. Han ber foreldre passe bedre på hva barna har på seg på skolen.

Barn ved Ormåsen skole

VIL KLE PÅ SEG SELV: Rektor mener foreldre må passe på at barna har med varme klær på skolen.

Foto: Merethe Åsegård / NRK

– Det er barn som har kommer på skolen med joggesko i mange minusgrader og snø, sier rektor og leder for Ormåsen oppvekstsenter Sigbjørn Nedremyr.

Sigbjørn Nedremyr

HUSK ULLSOKKER: Rektor og leder ved Ormåsen oppvekstsenter, Sigbjørn Nedremyr, sier barna ofte klager på at de er kalde.

Foto: Merethe Åsegård / NRK

Kong vinter har gjort sin innmarsj og minusgradene kryper nedover. Det skaper problemer for uteaktivitetene for flere skoler fordi barna ikke er godt nok kledd.

– Vi ønsker å være mye ute på skolen, men vi har daglige utfordringer med at barna klager på at de fryser, sier rektoren.

De eldste barna er dårligst kledd

– At barna dukker opp uten varme sko og med tynne sokker er det største problemet. Det hender derfor at vi må ringe hjem og be foreldrene komme med klær, forteller rektoren.

Hansker

ELEMENTÆRE TING SOM MANGLER: Rektoren må ofte ringe til foreldrene og be dem hente luer og votter til barna.

Foto: Merethe Åsegård / NRK

Det er de eldste barna på skolen som er dårligst til å kle seg. Rektoren mener det er fordi barna i 10 til 12 års alderen ofte har ansvaret for å kle på seg selv om morgenen, og de er ikke like observante på gradestokken.

– Mange foreldre er flinke til å passe på, men det er viktig å være ekstra observante nå når det er så kaldt. Sjekker at skift er med i sekken og at de har på seg varme klær og gode sko når de forlater huset om morgenen, sier han.

– Jeg fryser ofte på tærne

Barn ved Ormåsen skole

SJEKKER GRADESTOKKEN: Caroline Skjelbred, Thea Emilie Torgersen Pedersen og Ylva Agnethe Molvik sier det kan være vanskelig å beregne hvor mye klær de skal ha på seg.

Foto: Merethe Åsegård / NRK

– Vi kler ofte på meg selv om morgenen, sier Ylva Agnethe Molvik (11), Thea Emilie Torgersen Pedersen (11), Caroline Skjelbred (11) som går i 6. klasse på Ormåsen skole.

De er enige om at de av og til tar på seg litt for lite klær før de går ut døra. Jentene pleier å se på gradestokken, men sier det kan være en utfordring å beregne klesmengden.

– Jeg fryser oftest på tærne og på hodet, sier Thea.

– Husk ull innerst og vindstopper ytterst

Kommuneoverlege Einar Braaten i Øvre Eiker og Nedre Eiker har fått flere henvendelser fra barnehager og skoler som lurer på om barn kan være ute i mange minusgrader.

Einar Braaten

KLE BARNA GODT: Det sier kommuneoverlege Einar Braaten i Nedre Eiker og Øvre Eiker

Foto: Nedre Eiker kommune

– Det er ikke noe problem å være ute i kulda så lenge man kler seg godt med ull innerst og vindstopper ytterst, men de voksne må passe på og ta barna på alvor når de sier at de fryser.

– De kan få forfrysninger som synes som hvite flekker på huden uten følelse. Dersom man går for lenge med dette kan man få sår og skader, men som oftest er de ikke farlig og blir borte når man kommer inn i varmen, sier Braaten.