Målestasjon i karantene etter mulig temperaturdoping

I Askim ble det satt varmerekord på 32,2 grader på lørdag. Nå er målestasjonen som ga rekorden, satt i karantene. Meteorologene tror ikke på den lenger.

Målestasjon i Askim

Denne målestasjonen på Kykkelsrud i Askim er satt i karantene. Meteorologene er usikre om måleren fungerer som den skal.

Foto: Tor René Stryger/NRK

Værstasjonen på Kykkelsrud i Askim har meldt så høye temperaturer at meteorologene ikke tror på den.

– Vi har fattet mistanke til at det kan være noe galt med temperaturmålingene derfra, så målestasjonen er satt i karantene, forteller statsmeteorolog John Smits.

John Smiths

Statsmeteorolog John Smits sier at temperaturmåleren på Kykkelsrud ikke er av den dyreste typen.

Foto: NRK

Målestasjonen på Kykkelsrud står åpent og fritt, sørvendt i sola, og plasseringen er helt innafor. Det går en grusgang rett ved siden av måleren, og det skal egentlig være kortklipt gress et antall kvadratmeter rundt der som måleren står.

Grunnen til at målestasjonen skal stå på gress, er at dette underlaget verken absorberer eller avgir mye varme.

Målestasjon Kykkelsrud

Målestasjonen skal egentlig stå på gress, og ha noen kvadratmeter gress rundt seg. Her går det en grusgang rett ved siden av.

Foto: Tor René Stryger/NRK

Disket for doping

– Hvis måleren hadde blitt satt opp på en asfaltert parkeringsplass, for eksempel, betongdekke eller svart jord, så absorberer de og avgir mye mer varme. Strålingen fra disse varme flatene kan påvirke målingene, forklarer statsmeteorologen.

– Dette kan vi kalle for temperaturdoping. Grus kan sammenlignes med doping, for den virker litt på samme måte som asfalt og betong, sier Smits videre.

Målestasjonen i Gulsvik i Buskerud ble også disket for temperaturdoping for noen dager siden. Meteorologene fikk tips om at noe hadde skjedd på Gulsvik, og så viste det seg at Bane Nor hadde kjørt på grus i et stort område og nesten helt inntil temperaturmåleren like i nærheten av målestasjonen.

– Et klart tilfelle av temperaturdoping, ler Smits.

– Der fikk de imidlertid fikset måleren ganske kjapt. Det ble lagt kunstgress rundt målestasjonen i løpet av noen dager, sier Smits, som selv var i Gulsvik for å se på forholdene i helgen.

– Ikke av den dyreste typen

Nå skal meteorologene undersøke om målesensoren på rekord-måleren i Kykkelsrud fungerer som den skal. Målestasjonen består av ganske avansert elektronikk, og ting kan gå i stykker over tid. Dersom det ikke er noe feil med måleutstyret, må de sjekke andre ting.

– Den har veldig bra måleutstyr for å måle nedbør, men utstyret for å måle temperaturer er det ikke akkurat Porsche eller Formel 1-nivå på. Det er en litt rimeligere type, og den hadde såpass mye høyere temperaturmålinger enn andre målestasjoner i Østfold, at den ble tatt ut og satt i karantene inntil videre.

For to dager siden ble det målt 32, 2 varmegrader på målestasjonen i Askim. Det var ny rekord, og de var varmest i landet.

Men hva skjer med varmerekorden som ble satt forrige søndag?

– Det får vi nesten vente og se. Vi får sjekke utstyret, og vurdere om rekorden får stå, sier Smits.