Hopp til innhold

Mafiafrykt stopper Napoli-søppel

Oslo kommune og Hafslund Miljøenergi dropper søppelhandel med Napoli blant annet fordi det koster for mye å kontrollere at de ikke handler med mafiaen.

Søppel i Napoli

I Napolis gater går folk med lommetørkle foran nese og munn for å slippe stanken av søppelet.

Foto: ROBERTO SALOMONE / Afp

Hovedstaden har siden i fjor vurdert å ta imot husholdningsavfall fra Napoli , og bruke det til oppvarming og strøm for innbyggere i Oslo.

Den italienske byen har slitt med fulle avfallsdeponier, som har ført til at søppel fra innbyggerne flyter i gatene.

Det Norske Veritas har hatt en gjennomgang av hvor fordelaktig søppelhandelen ville være, og Oslo kommune og Hafslund har bestemt seg for ikke å gå videre med handelen.

– Basert på en totalvurdering har vi bestemt for ikke å gå videre, sier kommunikasjonssjef i Energigjenvinningsetaten Jannicke Gerner Bjerkås.

Mafia involvert

I oktober i fjor utlyste Campania-regionen i Italia en internasjonal anbudskonkurranse om energigjenvinning av avfall fra regionen. Avfallsmeglerfirmaet Avfallshandel la inn et anbud, og spurte også Energigjenvinningsetaten (EGE) i Oslo kommune og Hafslund Miljøenergi AS (HME) om de ville motta deler av avfallet.

Oslo kommune vurderte om de skulle ta imot 15 000 tonn av dette avfallet. Anslagsvis kunne de ha tjent ni millioner kroner på handelen. Men flere politikere har vært skeptiske fordi Camorramafiaen holder til i Napoli, og har vært involvert i søppelhåndteringen i byen.

Krever streng kontroll

På grunn av Napolis utfordringer med søppelhåndteringen ble Det Norske Veritas (DNV) kontaktet for å undersøke om søppelhandelen ville lønne seg.

DNV kom frem til at importering av italiensk avfall vil ha en positiv miljøgevinst, men påpeker at også at det er nødvendig med en grundig kontroll av importen.

I en pressemelding fra Hafslund står det:

«... kostnadene knyttet til å etablere og drive et slikt kontrollregime blir såpass høye at det ikke lenger er like økonomisk interessant å inngå en avtale. Dette, sammen med den omdømmemessige utfordringen knyttet til prosjektet, gjør at EGE og HME nå har konkludert med ikke å gå videre i denne omgang.»

Skrinlegger ikke søppelhandel for godt

Energigjenvinningsetaten mener at hvis man skulle sikre seg 100 prosent mot mafiaen, ville kontrollregimet vært så omfattende at avtalen ikke ville vært like lønnsom.

– Utredningen viser at det skal være mulig å sikre seg mot blant annet uønskede forbindelser, men dette vil være uforholdsmessig dyrt i forhold til å gå videre i denne saken, sier Jannicke Gerner Bjerkås.

Likevel mener både Oslo kommune og Hafslund at det er et internasjonalt marked for avfall som fornybart brensel, og at de i fremtiden vil være aktører i dette markedet.

– Oslo må utnytte ressursene på best mulig måte. Vi jobber nå med andre alternativer for å fylle ovnene med fornybart brensel, for eksempel med avfall fra Irland og Polen, sier Gerner Bjerkås.