Hopp til innhold

Napoli sender søpla til Norge

Søppel fra Napolis gater kan ende som oppvarming for Oslos innbyggere. Det betyr at Norge kan bidra til en løsning på Sør-Italias søppelkrise.

Video Norge vil kjøpe italiensk søppel

VIDEO: Søppelet flyter i den den søritalienske byen Napoli. Nå vurdere Oslo kommune å kjøpe deler av søppelet.

Oslo kommune er i forhandlinger med lokale myndigheter i Italia om å ta i mot søppel fra Napoli allerede i vinter.

Ifølge den italienske avisen Corriere Della Sera er det snakk om en mulig kontrakt på 200.000 tonn søppel for Norge og Sverige, som Napoli må betale 90 euro per tonn for å bli kvitt.

En norsk delegasjon fra Oslo kommune var i Napoli denne uken.

– Vi sendte to representanter til Napoli. Det er i alles interesse at Oslo kommune får fylt opp forbrenningsanlegget sitt, forteller Jannicke Gerner Bjerkås, kommunikasjonssjef i Energigjenvinningsetaten i Oslo.

Søppelet flyter

Napoli har i mange år hatt store problemer med å kvitte seg med alt søppelet sitt . Det flyter med søppel i gatene, og flere steder i gatene har det hopet seg opp søppelberg.

Mariangela Cacace

Mariangela Cacace mener dette er en god nyhet.

Foto: Stig Jaarvik / NRK

Søppeldeponiene er simpelthen fulle, og de fleste er nå stengt. I regionen Campania bor det nesten 6 millioner mennesker. De bor svært tett, og nesten ingen kildesorterer.

– Napoli har aldri hatt et system for å håndtere søppel, sier den norskitalienske forfatteren Mariangela Cacace, som har skrevet en bok om mafiaens innflytelse i Napoli.

– Det de har gjort i Napoli er å grave ut steinbrudd, og kastet søppelet der. De har verken kildesortert, resirkulert, eller sortert ut spesialavfall, forteller hun.

Mye giftig avfall

Myndighetene foreslo derfor å bygge et nytt søppelanlegg - Europas største - i Terzigno utenfor Napoli, rett under det mektige vulkanfjellet Vesuv.

Dette droppet de etter heftige protester fra innbyggerne som fryktet sterk lukt og dumping av miljøfarlig avfall.

Å kjøpe husholdningsavfall på søppeldynga i Napoli kan være risikabelt fordi det er fullt av giftig avfall der. Men hvis søppelet som skal til Norge er det som ligger i gata kan det gå bra.

– I Napoli-regionen dumpes det årlig flere millioner tonn giftig avfall. Man har ingen garanti for at dette husholdningsavfallet skal være blandet med giftig avfall, men jeg tror ikke det - i hvert fall ikke hvis det dreier seg om søppelet som ligger i gaten, sier Cacace.

To skip på nyåret

Der italienske myndigheter sliter med å ta unna alt søppelet, har både Norge og Sverige stort behov for søppel for å kunne produsere fjernvarme.

Planen er å utnytte tomme skip som har kommet til Napoli med papp og treprodukter, som skal ta søppel tilbake til Skandinavia.

Man regner med to testforsendelser til Norge allerede på nyåret, og én til Sverige, dersom forhandlingene med det norskbritiske konsernet Fortum Brandis Energy fører fram, ifølge svenske SVT.

Forbrenningsanlegget på Klemetsrud

Hit til forbrenningsanlegget på Klemetsrud kan italienernes søppel havne.

Foto: NRK

Må unngå mafiaen

Det er en kjent sak at den napolitanske mafiaen La Camorra har mer enn en finger med i spillet rundt søppelhåndteringen i storbyen Napoli og området rundt.

Mafiaorganisasjonen har flere ulovlige søppelfyllinger i distriktet, hvor de tar hånd om vanlig husholdningsavfall og ulovlig giftig avfall.

Søppelet flyter i Napoli

Mor og datter prøver å komme forbi en av søppelhaugene i Napolis gater.

Foto: ROBERTO SALOMONE / Afp

Å gjøre forretninger i Napoli er risikabelt, og man kommer fort i kontakt med lokal mafia og korrupsjon forteller Cacace. Men den norske søppelhandelen kan være et unntak.

– Vanligvis vil det være vanskelig å gjøre forretninger i Napoli, men jeg tror italienerne nå er så desperate etter å få bort alt søppelet, at dette kan gå bra, sier Cacace.

Mafiaen bekymrer derimot ikke Oslo kommune.

– Nå er det for det første ikke snakk om at Oslo kommune skal inngå en avtale med Napoli. Det vil i så fall være en avfallsmegler som inngår avtaler. Når det gjelder eventuell mafiatilstand i Napoli, så tror jeg ikke at jeg skal si noe om det, sier kommunikasjonssjefen i Energigjenvinningsetaten i Oslo.

AKTUELT NÅ