Kvinne (23) dømt etter at barnehagejente (2) drakk etsende væske

En to år gammel jente fikk alvorlige etseskader etter at hun drakk avløpsrens i barnehagen. Nå er en barnehageassistent dømt for å uaktsomt ha påført jenta livsvarige skader.

Oslo tinghus

DØMT: Toåring drakk avløpsrens i barnehagen fordi en assistent var uforsiktig.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Kvinnen erkjente straffskyld da saken startet i Oslo tingrett. Nå er hun dømt til 30 dager betinget fengsel, med en prøvetid på to år. Hun er også dømt til å betale jenta 100 000 kroner i erstatning.

Livsvarige skader

Det var i april 2014 at barnehageassistenten helte avløpsrens over på en drikkeflaske og lot den bli stående ved vasken. Da assistenten snudde seg, tok toåringen tak i flasken og drakk fra den. Selv om jenta fikk helsehjelp umiddelbart, har hun fått livsvarige skader. Hun ble skrevet ut fra sykehus etter tre måneder, og må behandles i narkose hver 2.-3. uke resten av livet.

23-åringen sa i retten at hun ikke visste hvor farlig avløpsrens er og gav uttrykk for hvor mye saken hadde påvirket henne.

– Jeg føler mye anger og selvbebreidelse, sa den tiltalte kvinnen i Oslo tingrett, før hun henvendte seg til foreldrene til jenta som ble skadet, og sa:

– Jeg ber om unnskyldning for det jeg har utsatt dere for.

Strafferabatt

Retten mener det er formildenede at assistenten ikke hadde fått opplæring i håndtering av kjemikalier. Den mener også det er formildende at hun er ung og at saken har vært en stor belastning for henne.

Hun har også fått strafferabatt fordi det tok lang tid fra det skjedde til saken kom opp i tingretten.

Jentas bistandsadvokat la ned påstand om 500 000 kroner i erstatning. Retten mener at erstatningen skal være 100 000 kroner, blant annet fordi barnehagen ikke hadde rutiner for oppbevaring av kjemikalier og fordi 23-åringen ikke skadet jenta med overlegg.