Hopp til innhold

Kraftig smitteøkning i Fredrikstad og Sarpsborg: 42 fra samme miljø smittet

35 personer i Fredrikstad har testet positivt for koronaviruset de siste fire dagene. Flere hundre er i karantene i Fredrikstad og Sarpsborg.

Sarpsborg legevakt

MANGE I KARANTENE: Flere hundre skal være i karantene i Sarpsborg og Fredrikstad etter et smitteutbrudd.

Foto: Heidi Gomnæs

Det siste døgnet har ni personer testet positivt for koronaviruset i Sarpsborg og 17 i Fredrikstad. Nærmere 200 personer er satt i karantene, anslår kommuneoverlegen i Fredrikstad.

Til sammen er 42 personer fra samme miljø smittet.

Ifølge kommuneoverlege i Fredrikstad, Anne Kristine Nitter, skal smitten ha spredt seg i to klynger.

Religiøs samling og familiearrangement

I forrige uke skal det ha vært arrangert en religiøst samling i Sarpsborg. Ifølge Sarpsborg kommune skal dette ha vært en markering av en muslimsk høytid.

Minst én person skal ha vært smittet da vedkommende deltok på arrangementet. Høytidsmarkeringen skal ha vart over flere dager.

Anne Kristine Nitter

JOBBER MED SMITTESPORING: Kommuneoverlege i Fredrikstad, Anne Kristine Nitter forteller at det er om lag åtte personer som jobber med smittesporing i forbindelse med smitteutbruddet.

Foto: Johannes Kolstad Olsen / Fredrikstad kommune

– Vi ser alvorlig på situasjonen, og må nok regne med flere smittetilfeller knyttet til dette arrangementet i dagene som kommer. Samtidig håper vi at vi gjennom god smittesporing forhindrer at utbruddet vokser seg enda større, sier Nitter.

Alle som deltok på arrangementet i Sarpsborg er satt i karantene.

I tillegg skal det ha oppstått smitte på et familiearrangement. Flere av de samme personene har deltatt på begge arrangementene.

Kommunene jobber med å teste alle deltakerne og det pågår et stort arbeid med smittesporing.

– Alle er kjente nærkontakter. Folk jobber veldig godt sammen med oss og hjelper oss slik at vi kan finne nye nærkontakter. Vi har vært i kontakt med veldig mange mennesker nå, og det er mange som er inne og tester seg, sier Nitter.

Samarbeider med det religiøse nettverket

Smitten har rammet folk i aldersgruppen 10 til 50 år.

– Det er snakk om ca. 160 mennesker som skal ha vært der én eller flere dager, sier kommuneoverlege i Sarpsborg, Karianne Jenseg Bergmann til NRK.

Karianne Bergmann

GODT SAMARBEID: Kommuneoverlege i Sarpsborg, Karianne Jenseg Bergmann sier lederen i det religiøse miljøet har bistått med å spre informasjon til deltakerne.

Foto: Odd Skjerdal / NRK

Av hensyn til deltakerne og de smittede ønsker ikke Bergmann å utdype mer om arrangementet.

– Vi har et godt samarbeid med lederen i det religiøse nettverket og vi vet at miljøet også ser alvorlig på dette, sier hun.

Smitte på barneskole og sykehjem

Flere hundre er satt i karantene i barnehager, helseinstitusjoner og skoler. I Sarpsborg gjelder det Sandesundsveien skole, Greåker videregående skole og Tingvoll sykehjem.

Tingvoll sykehjem

FLERE I KARANTENE: Ved Tingvoll sykehjem i Sarpsborg er 12 pasienter og seks ansatte satt i karantene. De skal også bli testet for koronaviruset.

Foto: Odd Skjerdal / NRK

Ved Tingvoll sykehjem er en ansatt smittet, men det er ikke kjent om dette smittetilfellet kan knyttes til arrangementet, ifølge kommunen.

– Alle de som deltok på arrangementet er satt i karantene. Det samme er flere andre nærkontakter. Derfor føler vi at vi har en viss kontroll på situasjonen, sier kommuneoverlege Bergmann.