I 2014 hadde fugler og ekorn fest i kaffebaren – nå er Piip-show tilbake

Fugler på kaffebar står for den dyriske underholdningen i Alltid sammen-sendingene. Nå kan du også følge barens nærmeste naboer.

Se direktesendingen fra fuglebaren på Nesodden i videovinduet.

Ekornfight, sex i baren, «russetid» og okkupasjon. Høydepunktene sto i kø da NRK.no åpnet kaffebar for fugler i 2014.

Nå er det originale fuglebrettet, som ble laget av kunstner Lars Aurtande, pusset opp og klar for NRK Alltid sammen.

– Da vi var ferdige den gang ble brettet stående ute i et par år, så det var i ganske elendig forfatning. Men vi har pusset det opp med nytt gulv og fått en ny tapet, sier mannen bak Piip-Show, Magne Klann.

Fuglene har tatt over stafettpinnen for de 14 kattungene som har sjarmert både Norge og Japan de siste ukene.

– Både kattene og katteeierne begynte å føle på at de trengte litt privatliv. Og så er det bra for publikum å få litt variasjon, sier prosjektleder for NRK Alltid sammen, Jan Henrik Mo.

Nachspiel hos kattugla

I direktestrømmen kan du følge livet på kaffebaren minutt for minutt. Men det er også installert kameraer hjemme hos to av barens nærmeste naboer.

I sendingene vil det derfor veksles mellom fuglebrettet og to fuglekasser.

Blåmeisen: En blåmeis flyttet til nabolaget i mars og er allerede klar for familieutvidelse. 20 meter nord for kaffebaren har den bygget et flott mosereir, og nå venter vi bare på at barna skal komme.

Fuglen vil legge ett egg hver morgen, opp til 12-13 egg er mulig. Så vil den ruge i 14 dager før eggene klekker samtidig. Ungene bor hjemme til de er klare for å utforske verden etter cirka 20 dager.

Kattugla: Rett sør for baren har en kattugle funnet det perfekte hjem, høyt oppe i et tre og med god utsikt til alt som skjer «på byen». Ugla er ikke så nøye med interiøret og allerede lagt sine egg rett på det gamle gulvet. Det ble lagt fire egg mellom 1. og 7. april, og de skal ruges på i rundt fire uker.

I månedsskiftet april/mai kan vi dermed forvente å få se fire vrengte polvotter med øyne (ifølge ornitolog Jan Erik Røer, journ.anm). I første omgang er det nokså rolig i heimen, men når ungene kommer blir det kamp om maten. Ugle-ungene lever livet i kassa i 3-4 uker før de hopper ut.

PS: Det er om natten det er mest liv i uglekassa. Så når mørket har senket seg og kaffebaren stenges, er det gode muligheter for nachspiel hos ugla.

Kattugle hos Piip-show i NRK Alltid sammen.

En kattugle har flyttet inn i nabolaget til fugle-kaffebaren på Nesodden. Ugla har lagt egg som vil klekke i løpet av de kommende ukene.

Foto: NRK

Landets hotteste fuglebar?

Fuglebrettet er en miniatyr av Java kaffebar på St. Hanshaugen i Oslo. Det står nå på en gammel fôringsplass hos ornitolog og seniorrådgiver i Norsk Ornitologisk Forening, Jan Erik Røer på Nesodden.

Ekornet Espen er en ivrig bargjest i NRKs Piip-show.

Ekornet var stadig innom Piip-show sin kaffebar i 2014. Ornitolog Jan Erik Røer spår at det er tilbake i den nye utgaven.

Foto: Magne Klann

Prosjektet er et samarbeid mellom NRK og Norsk Ornitologisk Forening.

Røer sier at folk kan forvente seg hyppig besøk på det som trolig vil bli landets mest trendy fuglebrett.

– Det er hundre prosent sikkert at det kommer fugler i baren.