Norske kattunger er «big in Japan»

De 14 små kattungene som streames direkte nesten døgnet rundt på nrk.no, har fått en overraskende fanklubb på andre siden av kloden.

Kattunger på klorestativ

HJERTEKNUSERE: 14 kattunger i Moss holder folk med selskap nesten døgnet rundt under korona-krisen.

Foto: Odd Skjerdal/NRK

I et helt vanlig rekkehus i Moss bor Grethe Bachmann og datteren Bettina. Sammen driver de med oppdrett av katterasen Maine Coon – en muskuløs, silkemyk, langhåret katt.

Akkurat nå har de seks voksne katter og 14 kattunger boende i huset. De små, hårete nøstene skal om få uker flytte til nye hjem, men enn så lenge holder de hele Norge med selskap.

På streamen NRK Alltid sammen kan man se kattungene spise, leke og sove, direkte nesten hele døgnet.

Kattunge

Denne kattungen har fått navn av seerne til NRK. Navnet måtte begynne på bokstaven K, da ble det ikke overraskende navnet Korona.

Foto: Odd Skjerdal/NRK

– Det får være vårt lille koronavirus-bidrag. Det er jo hyggelig å se på noe annet enn alt det som er fokuset på nettet nå, sier Bachmann.

Tanken har vært at kattungene skal holde alle med selskap i den uvanlige, nye hverdagen med omfattende koronatiltak i Norge. Men søtnosene har vakt oppmerksomhet langt utenfor Norges grenser.

Japanske medier har skrevet om kattungene

De første tegnene dukket opp på Twitter. Japanske mikrobloggere delte skjermdumper og lenken til streamen og lot seg sjarmere av kattungene i Moss. En tweet om kattene er delt over 16.000 ganger.

Laster Twitter-innhold

– Vi har gode analyseverktøy og så at det plutselig var en del trafikk midt på natta. Da er det jo morgen i Japan, forteller strategisk rådgiver i NRK, Erlend Fernandez Stedding.

Det japanske nettstedet Livedoor News, som skal ha over 15 millioner lesere, har publisert en egen sak om NRKs kattestream. Stedding har også blitt intervjuet av japanske Yahoo!

– Men det står på japansk, så jeg aner ikke hva de har skrevet, ler han.

Det asiatiske publikummet har også begynt å ta i bruk chatte- og emojitjenesten under kattestreamen.

«Furry»-besøk i kattestua

Lørdag formiddag besøkte en «furry», en person ikledd et heldekkende dyrekostyme, kattungene i Moss. Personen i kattekostymet kaller seg Sarah Lynx og holdt opp plakater med positive budskap, på både norsk, engelsk og japansk.

Person kledd i kattedrakt, en furry, viser frem et ark med teksten "All you need is love. And a cat".

Cosplay er en hobby eller subkultur fra Japan. Deltakerne kler seg ut som rollefigurer fra populærkulturen, eller som her, et dyr.

Foto: Odd Skjerdal/NRK