Det freser i vaffeljernet og bobler i kakaogryta. Over hele landet finner du serveringssteder langs stier og løyper.
Et av de største er Kikutstua i hjertet av Nordmarka i Oslo. Rundt en million mennesker sogner til Oslomarka.
Og én million, minst, er antallet boller og vafler vertskapet har servert i årenes løp.
Vaffelsteking på Kikutstua i Nordmarka.
Foto: Thomas Marthinsen / NRK– På en god dag har vi 2000 gjester, forteller Knut Arne Løite. I tillegg til vaffelspiserne tar de også imot overnattingsgjester.
– Hva er egentlig greia med turfolk og vafler?
– Det handler vel om å ha et mål for turen. Du stopper ikke en kilometer fra hytta, sier Knut Arne Løite.
Ane Moe og Knut Arne Løite har drevet den populære Kikutstua i 25 år.
Foto: Thomas Marthinsen / NRKSkulle bare være et par år
Paret har drevet Kikut i et kvart århundre.
– Egentlig skulle vi bare holde på et par-tre år, ler de.
– Men så kom vi inn i rutinene, vi ble kjent med gjester og naboer og det ble en livsstil, sier Knut Arne.
På fine skidager er det ofte kø langt ut på tunet på Kikutstua, eller bare Kikut, som den oftest kalles.
Foto: Nina Didriksen / NRKSnart lukker de vaffeljernet for godt, etter 25 innholdsrike år i skogen.
Til sommeren flytter de til en gård på Sørlandet, med nokså åpne fremtidsplaner.
På mange av markastuene får du både vaffelhjerter og husrom. Disse nøkkelholderne henger bak disken på Kikutstua.
Foto: Thomas Marthinsen / NRKAndre boller på Tryvannstua
– Vafler er tradisjon, sier Ove Jørgensen. Han og samboeren Chris Chiong har akkurat overtatt Tryvannstua i samme mark som Kikut, bare nærmere byen.
Surdeig kommer til å stå i høysetet der.
– Vi kommer til å satse på bakervarer med surdeig. Det har en naturlig gjæringsprosess som gir sunnere varer, sier Jørgensen. Han lover at turfolket kommer til å finne både vafler og kanelknuter i disken.
De lover nye mat-takter på Tryvannstua. Fra venstre Ove Jørgensen, Chris Chiong og Runar Jørgensen.
Foto: Chris ChiongJørgensen kommer fra koronajobbing i Helsedirektoratet, mens samboeren har kjøkkenerfaring. Også Jørgensens nevø Runar er med på laget.
– Vi har ikke drevet noe så stort før. Vi håper på et matmessig løft, og på sikt kanskje bakekurs og andre arrangementer.
Tryvannstua ligger inntil et av Oslos største alpinanlegg. Stua ble bygget av tømmer som falt i en storm på 1930-tallet.
Foto: Nina Didriksen / NRKGenerasjonsskifte i marka
I alt er det nesten førti små og store serveringssteder i Oslomarka, som går fra Hurumlandet i sørvest, via Krokskogen og Nordmarka til Mossemarka i sørøst.
Flere andre av markastuene skifter også vertskap i disse tider, som Sørsetra og Løvlia på Krokskogen og Mariholtet i Østmarka. På Kobberhaughytta overtok Erlend Birkeland for tre år siden. Sagnomsuste Trantjern gård skal gjenoppstå i regi av både Den Norske Turistforening og Skiforeningen.
Det ikke klart hvem som overtar Kikutstua.
Inn dørene på Kikut kommer Steinar Buset og Gunnar Aakhus og forsyner seg med godsaker i disken.
– Vaffel er godt, sier Gunnar.
I mangel av skiføre brukte de elsykler på dagens tur.
Steinar Buset og Gunnar Aakhus nyter vafler og kaffe på Kikutstua.
Foto: Thomas Marthinsen / NRK– Hadde det ikke vært så kaldt hadde vi sittet ute og sett utover Bjørnsjøen, sier Steinar.
Det kommer dagens vertskap også til å gjøre.
– Vi har snakket mye om at når vi flytter, må vi legge inn noen helger med skigåing i Nordmarka, sier Knut Arne Løite.
– Vi er veldig glad i Kikut, så det blir en flott følelse å gå over vannet og se stua, sier Ane Moe.
Skiløpere myldrer over Bjørnsjøen, på vei til bolledisken på Kikutstua.
Foto: Nina Didriksen / NRK