Det freser i vaffeljernet og bobler i kakaogryta. Over hele landet finner du serveringssteder langs stier og løyper.
Et av de største er Kikutstua i hjertet av Nordmarka i Oslo. Rundt en million mennesker sogner til Oslomarka.
Og én million, minst, er antallet boller og vafler vertskapet har servert i årenes løp.
– På en god dag har vi 2000 gjester, forteller Knut Arne Løite. I tillegg til vaffelspiserne tar de også imot overnattingsgjester.
– Hva er egentlig greia med turfolk og vafler?
– Det handler vel om å ha et mål for turen. Du stopper ikke en kilometer fra hytta, sier Knut Arne Løite.
Skulle bare være et par år
Paret har drevet Kikut i et kvart århundre.
– Egentlig skulle vi bare holde på et par-tre år, ler de.
– Men så kom vi inn i rutinene, vi ble kjent med gjester og naboer og det ble en livsstil, sier Knut Arne.
Snart lukker de vaffeljernet for godt, etter 25 innholdsrike år i skogen.
Til sommeren flytter de til en gård på Sørlandet, med nokså åpne fremtidsplaner.
Andre boller på Tryvannstua
– Vafler er tradisjon, sier Ove Jørgensen. Han og samboeren Chris Chiong har akkurat overtatt Tryvannstua i samme mark som Kikut, bare nærmere byen.
Surdeig kommer til å stå i høysetet der.
– Vi kommer til å satse på bakervarer med surdeig. Det har en naturlig gjæringsprosess som gir sunnere varer, sier Jørgensen. Han lover at turfolket kommer til å finne både vafler og kanelknuter i disken.
Jørgensen kommer fra koronajobbing i Helsedirektoratet, mens samboeren har kjøkkenerfaring. Også Jørgensens nevø Runar er med på laget.
– Vi har ikke drevet noe så stort før. Vi håper på et matmessig løft, og på sikt kanskje bakekurs og andre arrangementer.
Generasjonsskifte i marka
I alt er det nesten førti små og store serveringssteder i Oslomarka, som går fra Hurumlandet i sørvest, via Krokskogen og Nordmarka til Mossemarka i sørøst.
Flere andre av markastuene skifter også vertskap i disse tider, som Sørsetra og Løvlia på Krokskogen og Mariholtet i Østmarka. På Kobberhaughytta overtok Erlend Birkeland for tre år siden. Sagnomsuste Trantjern gård skal gjenoppstå i regi av både Den Norske Turistforening og Skiforeningen.
Det ikke klart hvem som overtar Kikutstua.
Inn dørene på Kikut kommer Steinar Buset og Gunnar Aakhus og forsyner seg med godsaker i disken.
– Vaffel er godt, sier Gunnar.
I mangel av skiføre brukte de elsykler på dagens tur.
– Hadde det ikke vært så kaldt hadde vi sittet ute og sett utover Bjørnsjøen, sier Steinar.
Det kommer dagens vertskap også til å gjøre.
– Vi har snakket mye om at når vi flytter, må vi legge inn noen helger med skigåing i Nordmarka, sier Knut Arne Løite.
– Vi er veldig glad i Kikut, så det blir en flott følelse å gå over vannet og se stua, sier Ane Moe.