Hopp til innhold

Kan en kommune på Romerike hete Romerike?

Nei, mener kritikerne. Men kommunene Sørum, Fet og Skedsmo forhandler om å slå seg sammen, og vurderer å kalle den nye storkommunen for Romerike eller Nedre Romerike.

Kart over evt ny kommune av Fet, Sørum og Skedsmo

NYE GRENSER: Slik kan den nye storkommunen bli seende ut på kartet.

– Det svirrer tre navn i luften. Det er «Romerike», «Nedre Romerike» og «Lillestrøm». Men vi er ikke enige om hvilket vi skal trekke opp av hatten, sier Ole Jacob Flæten, ordfører i Skedsmo.

Forhandlingene om kommunesammenslåing pågår mellom de tre kommunen Fet Skedsmo og Sørum. Og kanskje blir navnevalget det vanskeligste temaet. Skedsmos ordfører Ole Jacob Flæten holder en knapp på Lillestrøm, men i de to andre kommunene har ikke bynavnet så god klang. Og Sørum-ordfører Marianne Grimstad Hansen heller mot et av de andre alternativene.

– Fra Sørums side har vi et ønske om «Nedre Romerike» eller «Romerike».

Sørum-ordfører og Skedsmo-ordfører

ROMERIKE KOMMUNE? Sørum-ordfører Marianne Grimstad Hansen og Skedsmo-ordfører Ole Jacob Flæten forhandler om å slå seg sammen, men navnevalget er vanskelig.

Foto: Dag Aasdalen / NRK

Misliker navnkupp

Men om de vil gjøre «Romerike»-navnet til sitt, kan de vente seg strid fra kommunene rundt.

– «Romerike» er ikke et navn de tre kommunene har hevd på, tvert i mot, det er en region med 13 kommuner, sier ordfører Tom Staahle i Ullensaker.

Ordførerkollegaen hans i Rælingen, Øivind Sand sier også til NRK at han synes det blir feil å ta «Romerike» eller «Nedre Romerike» som består av syv kommuner i dag og ikke bare de tre som slår seg sammen.

Tom Staahle

MISLIKER: Tom Staahle, ordføreren i Ullensaker Han misliker at de tre kommuner vil kuppe Romerike-navnet. Her står han foran den norrøne guden Ull, som også brukes i kommunevåpenet.

Foto: Dag Aasdalen / NRK

Var et småkongedømme

Navnet «Romerike» stammer fra Raumarike, som var et småkongedømme i mange hundre år før Norge ble samlet til et rike. Heller ikke lederen for Romerike historielag Tom O. Halvorsen har sans for at det nå kan bli navnet på den nye kommunen rundt Lillestrøm.

Romerike historielag Tom O Halvorsen

MISLIKER: Tom O. Halvorsen fra Romerike historielag synes det er feil å bruke navnet Romerike på en ny kommune som bare er en liten del av området.

Foto: Dag Aasdalen / NRK

– Det høres helt forferdelig ut. Skedsmo, Sørum og Fet er bare en liten del av Romerike.

– Jeg tror man skal være veldig forsiktig med å lefle med historien. Historien er viktig for innbyggere og de kommunene vi snakker om her. De bør gå i tenkeboksen og komme opp et annet navn, og så bør de ikke glemme at historien har betydning for mange, sier Ullensaker-ordføreren.

Forløpig i det blå

At Romerike er navn på et mye større området enn disse tre kommunene er nødvendigvis ikke noe hinder, mener derimot Sørums-ordføreren.

– I Gudbrandsdalen har tre kommuner foreslått at de skal kalle seg for «Gudbrandsdalen» eller «Midt-Gudbrandsdalen». Det er tilsvarende vi ser på her.

Men til Ullensaker-ordføreren og andre som er provosert over navneforslaget:

– Ingenting er foreløpig bestemt, sier Hansen.

LES OGSÅ: