– Sarpsborg 08 er en ny start for meg

LA MANGA (NRK): Med sitt gamle nummer på ryggen, ser Kamer Qaka på overgangen til Sarpsborg 08 som en ny start på fotballkarrieren.

Kamer Qaka

Kamer Qaka føler at han ble tatt godt imot helt fra starten i Sarpsborg 08. Her snakker han med hovedtrener Geir Bakke på La Manga.

Foto: Sebastian Nordli/NRK

– Gruppa her er fantastisk, det er første gang det har skjedd meg, jeg fikk helt sjokk da jeg kom hit. Alle er skikkelig kule. De hilser hver dag og spør meg hvordan jeg har det, sier Kamer Qaka i solen på La Manga i Spania.

Den offensive midtbanespilleren ble sett på som et av landets største talenter da han signerte proffkontrakt med Vålerenga som 15-åring i 2010. Han var ønsket av enda større lag, som Barcelona og Ajax.

Feil miljø

Kamer Qaka

Kamer Qaka ble tidlig sett på som et fotballtalent utenom det vanlige. Her er han som 15 år gammel landslagsspiller.

Foto: Geir Bernhard Ranby / NRK

Men tiden i hovedstaden ble ikke helt som unggutten hadde sett for seg. Etter at Martin Andresen ble byttet ut med Kjetil Rekdal forsvant også sjansene på førstelaget.

Samtidig havnet Qaka i et dårlig miljø utenfor banen.

– Det er tøft hvis man ikke har de riktige personene rundt seg. Det kan gå både bra og dårlig, men for meg gikk det dårlig. Jeg fikk dårlige venner og bodde på et sted hvor det skjedde mange ting. Det var et feil miljø. Gutta var kule og vi var som en familie, men vi gjorde også mye dumt, sier han.

Trygg

I 2013 signerte han for Raufoss, før han gikk videre til Hønefoss sesongen etter. Men også i Hønefoss endret situasjonen seg etter et trenerbytte.

Fra å være blant Roar Johansens beste spillere i vårsesongen, fikk 19-åringen få sjanser av den nye treneren Rune Skarsfjord.

I januar signerte han en kontrakt på to år med Sarpsborg 08. Kamer Qaka følte seg hjemme med en gang.

– Måten jeg ble tatt imot på i Sarpsborg var veldig deilig, for jeg følte meg trygg med en gang. Den første dagen jeg kom til klubben, så føltes det som om jeg hadde kjent alle gutta i 10 år. Trenerne og hele klubben er fantastiske, jeg liker meg veldig godt her.

Se TV-sak med Kamer Qaka:

Med sitt gamle nummer på ryggen, ser Kamer Qaka på overgangen til Sarpsborg 08 som en ny start på fotballkarrieren.

Symbolsk draktnummer

Han forteller at han ser på Sarpsborg som en helt ny start på fotballkarrieren. Han har blitt en mer seriøs type, som legger seg tidlig, spiser godt og gjør de riktige valgene.

Som et symbol på den nye starten på karrieren, har han også valgt å spille med draktnummer 92 denne sesongen.

– Det er det tallet jeg hadde på drakta da jeg startet karrieren i Brandbu. Siden jeg føler at jeg starter på nytt i Sarpsborg, så passet det bra å velge nummer 92 igjen. Jeg elsker det jeg driver med, så jeg håper det går bra nå, sier han.

Lover nye triks

Kamer Qaka

Kamer Qaka har imponert på treningene med Sarpsborg 08 på La Manga.

Foto: Sebastian Nordli/NRK

19-åringen beskriver seg selv som en teknisk midtbanespiller, som liker å drible og ha det gøy på banen.

– Noen spillere kommer til å bli dratt av. Folk kommer til å le litt og få se noen nye triks, lover han.

Sportssjef Thomas Berntsen mener Qaka kan ha en stor fremtid i Sarpsborg.

– Kamer er en spiller med veldig gode offensive ferdigheter, som kan åpne opp et forsvar alene. Vi må jobbe med å gjøre teknikken hans enda mer effektiv. Han har en tendens til å bruke tre berøringer der han kan bruke to, og to der han kan bruke ett. Men han kan bli en kanonspiller på sikt.

Rollemodell

Sin unge alder til tross, kan Kamer Qaka også fungere som en rollemodell for de yngste spillerne i klubben. Få spillere vet mer om hvor mye dårlige valg kan bety.

– Jeg snakker mye med Badr Rahhaoui, jeg ber ham holde seg unna damer, sier Qaka og ler, før han sier alvorlig:

– Når man er ung, så er det viktig å fokusere på fotballen. Man må legge seg tidlig og gjøre de riktige tingene. Da kan alt skje.