Jegere er livredde for skrantesyken

I Nore og Uvdal frykter man at skrantesyken kan spre seg til Hardangervidda.

Møte om skrantesyke

Det var mange jegere som møtte opp på møtet som ble holdt på Rødberg denne uka.

Foto: Hans-Jørgen Jahren

Jegere i Nore og Uvdal er livredde for at den farlige Skrantesyken sprer seg til de store jaktområdene på Hardangervidda. Det kom fram på et jaktmøte på Rødberg mandag kveld.

Daglig leder i Øvre Numedal Fjellstyre, Hans-Jørgen Jahren sier til NRK at han var rimelig sjokkert og holdt nesten på å dette av stolen da han første gang hørte om den første smittede reinen i Nordfjella.

– Skrantesyken skremmer oss. Vi er veldig spent på utviklingen til høsten.

Jahren innrømmer at det er fare for at smittet rein kan bevege seg sørover til Hardangervidda som foreløpig er rein for smitte. Hvis så skjer kan det bli en katastrofe for de store villreinflokkene på Hardangervidda som i dag teller rundt tolv tusen dyr. Det vil imidlertid bli en omfattende testingen av felte dyr under den kommende jakten til høsten.

Jeg håper alle jegere vil følge instruksen om prøvetaking av alle felte villrein, sier han.

Delt optimisme

Noen av reinsjegerne er også optimister med hensyn til mulig smittespredning. Stein Vikan fra Uvdal er en av disse. Han stoler på at prøvetakingen av reinsdyrhjerner vil ha en preventiv effekt på eventuell smittespredning.

– Jeg ser veldig positivt på at det nå skal tas prøver av alle dyrene.

Reinsjeger May Jorunn Nørstebø fra Uvdal er derimot langt mer pessimistisk. Hun sier det er stor fare for at noen av de smittede villreinene i Nordfjella kan krysse riksvei syv og ta seg over til Hardangervidda og de store villreinflokkene som går der.

– Sjansen er stor og det vil være en katastrofe. Dyrene kan krysse riksvei syv og man vet jo egentlig ikke hvordan skrantesyken har oppstått i Nordfjella heller.