Hopp til innhold

Israels nye ambassadør hetses på nett

Da Israels ambassade la ut en video med presentasjon av den nye ambassadøren, begynte kommentarene å hagle. «Fuck Israel», skriver noen. Flere går til direkte angrep på ambassadøren og jødene.

Facebook-kommentarer etter at den Israelske ambassaden postet video av ambassadøren Rafi Schutz
Foto: Skjermdump fra Facebook. Montasje:NRK

«Hei. Jeg heter Rafi Schutz. Jeg er Israels nye ambassadør til Norge.» Slik starter presentasjonsvideoen som den israelske ambassaden i Oslo la ut på sin offisielle Facebook-side 6. oktober.

I videoen forteller Schutz, på engelsk, om sin bakgrunn og poserer på et fotballstadion i Tel Aviv. I september tok han offisielt over som Israels ambassadør til Norge.

«Welcome to Norway!» skrev en dame dagen etter. Siden har ikke alle kommentarene vært like vennlige. I skrivende stund har 39 personer skrevet kommentarer under videoen. Fåtallet er hyggelige.

– Får slikt i brev hele tiden

I think he will be.. K.I.ld..

Kommentar under videoen på Facebook

«Haha Welcome to norway skriver alle. Fuck moren hans! det er helt sykt hvor blinde dere er as! #free palastina!», skriver en mann.

– For å være ærlig ble jeg ikke sjokkert da jeg så kommentarene på Facebook. Dette er noe vi opplever hele tiden, sier ambassaderåd ved den israelske ambassaden, George Deek.

Vanligvis kommer de hatefulle meldingene til ambassaden via brev eller e-post.

– Den eneste forskjellen er at folk kan se det når det ligger på Facebook. Vi får ofte meldinger som «Gass jødene» og «Vi ønsker dere ebola», sier Deek.

Hitler og hjerte

George Deek

– OPPRØRENDE: Ambassaderåd George Deek sier enkelte av kommentarene er opprørende, men at han ikke er sjokkert. – Vi får slikt hele tiden, sier han.

Foto: Den israelske ambassaden

«Møt Israels nye idiot», skriver en på Facebook. Andre går lenger. Hitler med hjerte bak skriver en annen.

Det får Ervin Kohn, som er nestleder i Antirasistisk Senter og leder i Det Mosaiske Trossamfund i Oslo til å reagere.

– En ting er at det gjør vondt for oss som er barn av overlevende av holocaust og har mistet storparten av våre familier i holocaust. Men det bidrar også til å gjøre det norske samfunnet sykt, det bidrar til å forstyrre våre moralske kompass, sier Kohn.

Hitler-meldingen skremmer også Deek i ambassaden.

– Hitler og hjerte. Dette er veldig opprørende. Jeg ble veldig bekymret da jeg så at det ikke bare var stygge ord, men også kommentarer med antisemittisk retorikk, sier han.

Vil ha hat opp for retten oftere

Ervin Kohn

– GJØR SAMFUNNET SYKT: Ervin Kohn som er nestleder i Antirasistisk Senter og leder i Det Mosaiske Trossamfund i Oslo blir mer bekymret av hatefulle ytringer enn av trusler.

Foto: Nadir Alam

Slike ytringer er heller ikke noe nytt for Kohn. Han mener Hitler-kommentaren med hjerte nærmer seg det forbudte.

– Å idealisere folkemord er ukurant. Hets er ukurant uansett. I visse tilfeller er det ulovlig i Norge. Det er viktig å bekjempe all rasisme og antisemittisme, sier Kohn.

«I think he will be. K. I.ld..», skriver en under videoen på Facebook. Noe Kohn mener åpenbart må være ulovlig.

– Men jeg er ikke så veldig engstelig for trusler, jeg er mye mer engstelig for hatefulle ytringer, det er også ulovlig i Norge. Hatefulle ytringer bør testes oftere i våre domstoler, sier Kohn.

Vil ikke fjerne kommentarene

Deek ved ambassaden ønsker ikke å gi dem som har skrevet meldingene oppmerksomhet, men dersom ytringene er lovstridige vil de ta det videre. Og meldingene på Facebook vil de ikke fjerne foreløpig.

– Vi har ikke helt bestemt oss for om vi vil fjerne dem. På en side er det ikke noe vi ønsker å ha på siden vår, men med å ha det der kan folk få et lite innblikk i hva vi opplever hele tiden, sier han.