Hopp til innhold

I retten for jødehat

Han kalte jøder for parasitter og skrev om nedslakting av jødiske spedbarn på nettet. Onsdag må den 35 år gamle mannen møte i Oslo tingrett, tiltalt for hatytringer.

Tinghuset mandag morgen

STÅR TILTALT: En 35 år gammel mann må møte i Oslo tingrett onsdag, tiltalt for netthets mot jøder. Det var Antirasistisk senter og Det Mosaiske Trossamfund som anmeldte mannen.

Foto: Hanne B. Roald / NRK

Ytringene ble fremsatt på en nettside som ikke lenger eksisterer. Etter å ha blitt gjort oppmerksom på flere av 35-åringens artikler, valgte Antirasistisk senter sammen med Det Mosaiske Trossamfund å politianmelde mannen.

Rune Berglund Steen

UAKSEPTABELT: – Det er ikke akseptabelt å sitte bak et tastatur og fantasere om å myrde mennesker, sier Rune Berglund Steen, leder i Antirasistisk senter.

Foto: Antirasistisk senter

– Dette var en nettside som fremmet rabiat jødehat. Det var ytringer av sterk voldelig karakter som ønsket jøders utryddelse, sier Rune Berglund Steen, leder ved Antirasistisk senter.

I tiltalen er det gjengitt i alt åtte uttalelser 35-åringen skal ha kommet med i løpet av drøyt to uker høsten 2013. Blant annet skal han ha skrevet at Guds barn er den hvite ariske rase, og at Satans barn er jødedommen.

Økende problem

Ifølge Antirasistisk senter er det ingen tvil om at det har blitt mer hatefulle og rasistiske ytringer på nettet de siste årene.

– Det er en bekymringsfull trend at folk tyr til denne type ytringer. Det er ikke akseptabelt å sitte bak et tastatur og fantasere om å myrde mennesker, sier Berglund Steen.

Han peker på at det i dag finnes flere kanaler for å spre hatet.

– Før kunne man trykke opp noen stensiler og det ville nå de færreste av oss. Nå har folk fått nye verktøy for å spre hat.

Vil ikke kommentere

NRK har vært i kontakt med den tiltalte 35-åringen. Han ønsker ikke å svare på spørsmål knyttet til saken.

– Jeg har ingenting å si om dette, svarer han.

– Erkjenner du straffskyld for det du er tiltalt for?

– Jeg ønsker ikke å svare på det, sier han videre.

Heller ikke mannens forsvarer, Lars Leversen, ønsker å kommentere saken før rettsaken onsdag.

Lite rettspraksis

Oda Karterud

FÅ DOMMER: - Det har hittil vært noen fellende dommer etter rasismeparagrafen, sier politiadvokat Oda Karterud i Oslo politidistrikt.

Foto: Randi Elise Midtskog / NRK

Manglerud politistasjon opprettet i fjor landets hittil første hatkrimgruppe.

Det ser ut til å ha gitt resultater. Oslo politidistrikt hadde suverent flest registrerte hatkrimsaker i fjor; 68 av totalt 223 i hele Norge.

– Tre av disse sakene er ført etter rasismeparagrafen, der det har vært snakk om hets på bakgrunn av etnisitet, nasjonalitet eller religion. Disse sakene handler altså om hets og ikke rene trusler, sier politiadvokat Oda Karterud ved Manglerud politistasjon.

Hun sier det er lite rettspraksis på området. Få saker er blitt ført for retten.

Antirasistisk senter har siden 2013 anmeldt tre saker, og kommer til å anmelde tre nye saker i løpet av 2015.

– Er ikke dette prisen vi må betale for ytringsfriheten?

– Ytringsfrihet som en menneskerettighet er ikke en rett til å fantasere om å myrde en hel gruppe av mennesker. Direkte morderiske og hatefulle uttalelser er klart utenfor definisjonen på ytringsfriheten, sier Steen.