I dag kan du se stridsvogner på E6

Det kan bli trafikale problemer i Østfold når 180 militære kjøretøy skal flyttes fra Fredrikstad til Oslo de nærmeste dagene.

Rune Andersen

Rune Andersen i Movcon forteller at rundt 180 kjøretøy skal fraktes fra Øra i Fredrikstad til Rena.

Foto: Kathrine Brønn/NRK

I morges la tre enorme lasteskip til kai ved Borg Havn på Øra i Fredrikstad. Skipene var lastet med rundt 180, eller drøyt 1500 meter, med militære kjøretøy og containere med utstyr.

I løpet av de nærmeste dagene skal alt utstyret og kjøretøyene forflyttes fra Øra til Rena og Østerdalen, der NATO-øvelsen Noble Ledger går av stabelen den 15. september.

– Vi flytter deler av utstyret i tre-fire kolonner i dag, og mesteparten fra klokken 08.30 i morgen tidlig. Vi skal prøve så godt vi kan å unngå rushtrafikken, sier Rune Andersen i Movcon, Norsk transportkontroll, som har oppsyn med forflytningen.

Prøver å unngå kork

Fra Øra går turen via riksvei 111 til Årum, der kolonnene kjører videre ut på E6 i retning Oslo, og så videre oppover mot øvingsområdet.

– Vi kjører i kolonner og regulerer forflytningen med tanke på tid, avstand og hastighet. Vi skal prøve så godt vi kan å unngå at det blir trafikkork, forsikrer Andersen.

I forbindelse med NATO-øvelsen skal Forsvaret flytte totalt 1500 utenlandske stridskjøretøy, 300 militære hengere og 580 containere.

Forflytningen startet allerede 2. september, og har i all hovedsak foregått fra havneanlegget Grenland havn i Brevik i Porsgrunn.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Det kan bli trafikale problemer i Østfold når 180 militære kjøretøy skal flyttes fra Fredrikstad til Oslo de nærmeste dagene.

Her vil du se dem

Men kjøretøyene skal også returneres etter endt øvelse, i perioden 25. september til 4. oktober. Da kan det fort bli enda mer trafikk gjennom Østfold.

– Da blir det mye av det samme opplegget på nytt. Men det kan kanskje bli noe flere kjøretøy via Borg Havn, avhengig av hvor vi velger å reise ut fra. Vi har brukt Borg Havn og Brevik for å få utstyret i land i Norge, så får vi se hva vi gjør når alt skal returneres, sier Andersen.

Transportene vil foregå både på dag-, kveld- og nattetid på disse strekningene:

  • E18 Brevik- Oslo
  • E6 Fredrikstad- Oslo
  • E6 Oslo- Kløfta
  • E16 Sandvika- Hønefoss- Lunner- Kløfta
  • E16 Kløfta- Skarnes
  • E16 Skarnes- Kongsvinger
  • Fv24 Skarnes- Stange
  • Rv3 Stange- Elverum
  • Rv2 Kongsvinger- Elverum

Transporten gjennom Oslo vil skje utenom rushtid eller om natten.

6500 soldater

Norge er vertsnasjon når 6500 NATO-soldater fra blant annet Nederland, Tyskland, Danmark, USA og Norge skal trene under øvelsen Noble Ledger.

Øvelsen er en viktig del av forberedelsene til Nato Response Force, opplyser Forsvaret. Øvelsen er årets største logistikkoperasjon for Forsvaret.

– Nå skal vi utnytte vår erfaring med store forflytninger, og det er utarbeidet en god plan for mottaket til denne øvelsen. Vi er forberedt, men vi vil sikkert avdekke noen forhold vi må øve mer på, sier brigader Stener Olstad ved Forsvarets logistikkorganisasjon.