Hopp til innhold

Hyttefolk nekter å dra: Kommunen ber om hjelp fra Heimevernet

Det er fortsatt like mange hyttefolk igjen i Hallingdal som det var i går. Hol kommune ber nå Heimevernet om hjelp. Samtidig ringes kommunen ned av hyttegjester som ber om å få bli igjen på hytta.

Geilo er et populært hytteområde i Hol. Nå sliter kommunen med at hytteeiere ikke følger påbudet om å dra fra hytta.

Geilo er et populært hytteområde i Hol. Nå sliter kommunen med at hytteeiere ikke følger påbudet om å dra fra hytta.

Foto: Eirik Pessl-Kleiven / NRK

I en tidligere publisert versjon av denne saken skrev NRK at regjeringa hadde innført ny forskrift som forbyr folk å oppholde seg på hytter utenfor egen kommune. Det riktige er at regjeringen vurderer å innføre forbud.Vi beklager feilen.

Beredskapsrådgiver Espen Bille-Larsen i Hol og Ål er sint og oppgitt. Kommunen har kommet med innstendige oppfordringer. Regjeringa vurderer ny forskrift som forbyr folk å oppholde seg på hytter utenfor egen kommune.

Til tross for dette har altfor få reist fra Geilo og andre hyttegrender i deres område.

Hol har nå åtte personer bekreftet smittet av koronaviruset, etter at tre nye prøver var positive denne uka. De venter på flere prøvesvar. I verste fall kan hele bygda bli satt i karantene.

Espen Bille-Larsen blir nedringt av hyttegjester som ikke vil reise hjem til sin egen kommune.

Espen Bille-Larsen blir nedringt av hyttegjester som ikke vil reise hjem til sin egen kommune.

Foto: Caroline Bækkelund Hauge

Ber Heimevernet om hjelp

Kommunen frykter ekstrabelastningen for helsevesenet hyttegjestene kan gi. Nå har de bedt om hjelp fra Heimevernet.

– Vi er kommet dit at vi er nødt til å iverksette tiltak for å få folk hjem. For dette er alvor, sier Bille-Larsen.

Distriktssjef Morten Sundal i Heimevernet distrikt Buskerud og Telemark sier de er klare til å rykke ut om de får ordre om det.

Han håper folk tar til vettet og drar hjem.

– Det er unødvendig bruk av samfunnets ressurser om vi må reise rundt og jage folk hjem, sier han.

Politiet patruljerer

I andre hyttekommuner, som Sigdal i Buskerud og Ringsaker i Hedmark, melder ordførerne om at folk stort har fulgt oppfordringene og reist hjem. I Ringsaker er det noen få igjen, blant annet noen utenlandske turister i karantene, ifølge ordfører Anita Ihle-Steen.

Men i Vinje kommune i Telemark har heller ikke alle reist hjem. Der har ordføreren kontaktet politiet, som vil patruljere hytteområdene i kommunen fra i kveld.

Blir nedringt

Mandag var det like mange folk i Hallingdal som det var søndag. Mange tusen flere enn normalt, ifølge mobildata. Hol er en av kommunene hvor færrest har dratt.

I stedet ringer hyttegjester ned kommunen og ber om å få lov til å være på hytta, forteller Bille-Larsen.

– Telefonen min står ikke stille. Jeg får mange henvendelser, kommuneoverlegen får mange, og legekontoret hadde over 50 telefoner i formiddag.

Geilo 1.juni 2015

Nå har Hol kommune bedt om bistand fra Heimevernet for å sørge for at hyttegjester drar hjem. Her er Geilo, populært hytteområde.

Foto: Gunnar Grimstveit / NRK

Det er folk som vil ha legeerklæringer, sykemeldinger og dispensasjoner. Bille-Larsen forteller om alle mulige spørsmål fra folk som vil bli på hytta som prøver alle muligheter.

– Tar opp dyrebar tid

Dette provoserer beredskapsrådgiveren sterkt. Kommunen er lite villige til å gi dispensasjon når folk har fått så tydelig beskjed om å dra. I tillegg tar det opp dyrebar tid for en presset kommune.

– Det går utover annet viktig arbeid når de får 50 telefoner på legesenteret, som har pasienter med reelt behov for bistand. Det er vi ikke glade for, sier han.

Om Heimevernet faktisk skal kaste ut hyttefolk, er mandag kveld ikke avgjort ennå. Forespørselen om hjelp må gå via flere ledd før det lokale Heimevernet og kommunen eventuelt får grønt lys.