Hopp til innhold

Hvaler må hasteregulere gang- og sykkelsti

Har fått beskjed om å sette i gang med reguleringsarbeidet for gang- og sykkelvei, slik at de er forberedt dersom den nye kraftforsyningen til kommunen skal gå i bakkekabler.

Eivind Norman Borge, ordfører på Hvaler

Hvaler-ordfører Eivind Normann Borge (Frp) sier at kommunen ikke ønsker å være noen bremsekloss for utbyggingen.

Foto: Pål Andersen / NRK

I dag var Hvaler kommune, Fredrikstad kommune og Østfold fylkeskommune i møte med Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE). Der ble de orientert om den videre gangen angående Hafslunds planer om å bygge ny strømforsyning til Hvaler.

– Konklusjonen fra dagens møte er at Hvaler og Fredrikstad kommuner, i alle fall Hvaler, bør komme i gang med forberedelse og iverksette reguleringsplaner med tanke på gang- og sykkelsti, sier Hvaler-ordfører Eivind Normann Borge (Frp) til NRK.no.

– På den måten er det ikke kommunen som vil fremstå som bremseklossen i prosjektet.

– Knapp tid

Hafslund har tidligere signalisert at de kommer til å søke NVE om to alternative løsninger, en luft- og en bakketrasé. Dersom det blir kabel i bakken er planen at denne skal ligge under en ny gang- og sykkelsti.

Derfor har Hvaler kommune hastverk med å lage reguleringsplaner.

– Det er et tidsperspektiv her som gjør at vi må komme i gang kjapt, for det vil nok også bli stilt krav til når prosjektet kan ferdigstilles. Gang- og sykkelsti skal vi ha uansett, sier Borge.

Hvorvidt kabelen vil gå i bakken eller lufta er foreløpig uvisst, men ordføreren i Hvaler mener det uansett er viktig at kommunen gjør sin del av jobben for å få prosjektet i gang til planlagt tid.

– Det er vel laget et tidsperspektiv på når prosjektet skal være startet opp, og det er vel 2017. Det er helt klart at det er fryktelig knapp tid for Hvaler kommune å lage reguleringsplanene, men vi ser vel også muligheten for at det kan lages traseer gradvis sånn at oppstart kan komme i gang på det tidspunktet, sier Borge.